La şcoala profesională, fără examen

scoala profesionala

* În premieră, şi adulţii se pot întoarce în bănci *  Din acest an, învăţământ de 3 ani la şcoala de meserii

Inspectoratul Şcolar Neamţ a publicat, ieri, Proiectul planului de şcolarizare la învăţământul profesional de stat de zi, cu durata de 3 şi de 2 ani, pentru anul 2014-2015. Planul a fost  întocmit în funcţie de opţiunile exprimate de elevi în cadrul unui sondaj făcut la clasele a VIII-a, date corelate cu cererea angajatorilor economici care s-au oferit să instruiască tinerii în vederea unei posibile angajări ulterioare.

Pentru prima dată după mai bine de zece ani, se revine la şcolarizarea de 3 ani pentru diferite calificări, cu începere din clasa a IX-a, iar după cum a precizat inspectorul de specialitate Constantin Mircea Corlăţeanu, din cadrul ISJ Neamţ: „Elevii interesaţi să dezvolte abilităţi în anumite meserii pot opta pentru înscriere directă la liceele cu clase de formare profesională, fără să mai treacă prin Evaluarea Naţională. Numai în cazul în care numărul de locuri disponibile este mai mic decât numărul elevilor înscrişi vor avea loc proceduri de selecţie şi admitere, în funcţie de regulile stabilite de fiecare unitate în parte. Tot ca noutate, vă pot spune că, începând din acest an, nu mai este limită de vârstă pentru înscrierile la profesională. Acest lucru înseamnă că orice persoană care din diferite motive a abandonat şcoala după ce au terminat 8 clase poate reveni în bancă, urmând cursurile unei şcoli profesionale. De asemenea, aceste persoane vor avea aceleaşi facilităţi ca şi proaspeţi absolvenţi de gimnaziu, respectiv bursa profesională de 200 de lei pe lună plus alte avantaje, oferite de agentul economic implicat în pregătirea lor profesională practică”.

Specalizarea pentru „mecanic auto” este, de departe, cea mai dorită calificare, după cum reiese din propunerea de plan de şcolarizare pentru 2014-2015. Colegiul Tehnic Miron Costin din Roman pune la dispoziţia doritorilor două clase de mecanică, respectiv 56 de locuri, pentru învăţământul de doi ani şi tot două clase, cu câte 56 de locuri pentru învăţământul de trei ani. Alte meserii pentru liceele din Neamţ  pun la dispoziţie clase întregi, cu câte 28 de locuri, sunt zootehnist, tâmplar universal, lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, mecanic forestier, tinichigiu, în vreme ce mai puţin solicitate au fost clasele de  ospătar confecţioner produse textile şi cofetar patiser.

Geanina NICORESCU