Ieri, la Şcoala Gimnazială Nr. 5, a avut loc lansarea proiectului „Dezvoltarea de com-petenţe profesionale noi cadrelor didactice din şcoală”, finanţat cu fonduri de la Comisia Euro-peană prin Programul Erasmus +, perioada de implementare a proiectului fiind 2014 – 2016. Proiectul este destinat unui număr de 27 de cadre didactice, valoarea totală a grantului fiind de 52 835 euro.
`„Este pentru prima dată când acest program se aplică la nivel de insti-tuţie. Şcoala noastră a aplicat în mod unic pentru cele 27 de candidaturi de burse internaţionale. Acum, aceste noi competenţe pentru dezvoltarea pro-fesională a cadrelor de predare din şcoala noastră sunt scoase la licitaţie, urmând a se desfăşura un concurs pentru ocuparea posturilor. Concursul con-stă în completarea unui formular de aplicaţie în limba engleză, a unui CV format Europass, precum şi susţinerea unui interviu în limba engleză. Colegii noştri se vor strădui să treacă de aceste probe urmând apoi ca, la nivelul şcolii, să se desfăşoare cursuri de formare pe teme culturale, lingvistice, pedagogice şi de tehnică de calcul, acolo unde este cazul, în aşa fel încât aceştia să plece în străinătate în cunoştinţă de cauză şi cu un bagaj minim de cunoştinţe, în funcţie de cursurile pe care le vor urma”, a spus prof. Mariana Roşanu, directorul Şcolii Gimnaziale Nr. 5.
Beneficiarii di-recţi ai acestei formări sunt elevii şcolii care, din anul şcolar 2015 – 2016, vor beneficia de metode moderne de predare, de lecţii CLIL (predarea conţinuturilor în limba engleză), de prezentări multimedia, în sălile de calculatoare ale şcolii, bucurându-se, totodată, de lucru cu softurile educaţionale pe care cadrele didactice le vor folosi la curs, ca element de noutate.
Inspector şcolar, prof. Carmen Blaga: „Vreau să vă transmit toată preţuirea şi apre-cierea Inspectoratului Şcolar. Felicitări echipei de proiect pentru tot efortul depus, cu atât mai mult cu cât acest tip de proiect „Erasmus +” este în primul an de derulare, nefiind încă toate aspectele clarificate.”
Inspector Şcolar, prof. Rodica Vădeanu: „Mă bucur să aflu că există o preocupare reală în ceea ce priveş-te perfecţionarea ca-drelor didactice şi prin această formă de mobilitate. Ţinând cont de faptul că această formă de lucru este imple-mentată anul acesta, trebuie să felicităm echipa care a avut în-drăzneala, curajul, energia şi puterea să facă lucrurile bine de la început. Asta înseamnă că un proiect bine elaborat a avut sorţi de izbândă, beneficiari fiind elevii, în ceea ce priveşte implementarea de bune practici, expe-rienţă pozitivă şi, nu în ultimul rând, dimensiunea europeană, aici, în Şcoala nr. 5”.
În acest an, Şcoala Gimnazială Nr. 5 a obţinut titlul naţional de „Şcoală europeană”, precum şi recunoaşterea naţională a activităţilor derulate în cadrul „Săptămânii Altfel”.
De asemenea, în decursul ultimilor cinci ani, unitatea de învă-ţământ a derulat patru proiecte europene cu finanţare considerabilă, bucurându-se de mobili-tăţile elevilor şi de parteneriatul şcolar cu cinci ţări din Europa, un proiect de mobilitate pentru formare profe-sională desfăşurat în Germania, destinat ele-vilor – proiect intitulat „A doua şansă la educaţie – prima şansă la formare profesională” – precum şi un proiect Grundtvig, desfăşurat în perioada iunie – iulie 2014.
Irina NASTASIU