La Piatra Neamț, un singur partid a cerut autorizație pentru amplasarea banerelor electorale

02/10/2014

autorizatii banere* Pentru “agăţat” afişe pe blocuri trebuie acordul asociaţiilor

A început numărătoarea inversă până la startul campaniei electorale pentru prezidențialele de pe 2 noiembrie. Satele și orașele, gardurile și fațadele clădirilor urmează să se umple de sute de banere și mashuri cu chipurile candidaților și siglele formațiunilor politice care îi susțin, sau din partea cărora aceștia candidează. Nimic ieșit din comun până aici. Reprezentanții partidelor sau ai alianțelor politice trebuie să știe însă că au nevoie de autorizații pentru a putea face campanie electorală prin astfel de mijloace. La Piatra Neamț însă, până acum o singură formațiune politică a solicitat autorizație de la Primăria Piatra Neamț pentru a-și putea afișa prin oraș banere și mashuri.

”Există anumite prevederi legale, legate de campaniile electorale. Reprezentanții filialelelor locale ale partidelor sau alianțelor sunt obligați să depună la birourile de urbanism o serie de documente și să solicite autorizații pentru banere sau mashuri. Până acum doar cei de la PSD au depus astfel de cereri și ar fi normal ca toată lumea să aibă autorizații, mai ales că știm că în campaniile anterioare au avut loc fel de fel de incidente, cu mashuri furate sau banere rupte, distruse. Pentru folosirea fațadelor clădirilor este necesară aprobarea asociației de proprietari, acolo unde este cazul, și sunt o serie întreagă de documente care trebuie înregistrate la primărie: plan zonal, cerere pentru eliberarea autorizației de urbanism și așa mai departe, la care se adaugă și acele taxe, care deși sunt modice, trebuie achitate”, a explicat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

Până astăzi, cu 24 de ore înainte de începerea campaniei electorale, în Piatra neamț au fost montate toate panourile de afișaj electoral, în 37 de locuri din oraș, unde candidații și organizațiile politice care îi susțin sau din partea cărora candidează, își pot face reclamă electorală.

 

IRINA ȘTEFĂNESCU