La piaţă, ca la muzeu

piata centrala 3

* Oamenii “vin, se uită, întreabă și pleacă”, spune o vânzătoare

* Deși prețurile au mai scăzut în comparație cu anul trecut, piețarii acuză lipsa cumpărătorilor

 

Piețarii din Piatra Neamț se plâng că, în ciuda ofertei bogate din această perioadă, vânzările nu merg prea bine. Ca în orice piaţă, şi în Piața Centrală  se găsesc de toate: de la flori şi fructe de pădure, până la pâine, de la legume şi zarzavaturi, până la tradiţionala brânză cu smântână.

Preţurile nu diferă foarte mult de la comerciant la comerciant, dintr-un motiv simplu: nici marfa nu diferă prea mult. Așadar, piața centrală din Piatra Neamț este destul de bogată în produse de sezon: roșii la 2 lei kg, castraveții de 1, 5 lei, ardei gras cu 4-5 lei kg, nectarine 4 lei, prune cu 2, 5 lei, vinete tot de 2 lei, ardei kapia – 3, 5 lei/kg, morcov – 3 lei, varză 1 leu, iar gogoșarii  4-5 lei kg. Cele mai mari prețuri par să fie cele la usturoi de România – 9 lei/kg , țelină – 8 lei/kg şi păstârnac – 7 lei kg.

Dincolo de ofertă, criza îşi spune cuvântul: oamenii “vin, se uită, întreabă și pleacă”, după cum spune o vânzătoare. Dar, cu toate că puțini sunt clienții ce pleacă acasă cu “sacoșele pline”, micii comercianți din piață nu și-au pierdut încă speranța.

„În general vânzările merg cam slab. Parcă se mai înviorează în week-end când lumea face mai multe cumpărături. Nu sunt bani, iar oamenii nu pot cumpăra foarte mult”, este de părere o vânzătoare de legume.

 

* Leul naţional – o legătură de pătrunjel

 

Fructe se găsesc din abundenţă. Merele se vând în funcţie mărime cu 2-5 lei kilogramul, iar strugurii cu 4, 5 lei sau 7 lei în funcție de proveniență. Caisele, piersicile şi nectarinele sunt toate între 4 şi 5 lei kg. Există, însă, şi produse ce pot fi cumpărate cu 1,5 lei pe kilogram: varza, vinetele, castraveţii, roşiile de grădină ceva mai mici, căpşunele de Roznov sau ceapa românească. Cine vrea să vadă exact ce a ajuns leul nostru naţional are ocazia în piaţă: două legături de mărar sau de pătrunjel frunze, sau o legătură de pătrunjel rădăcină.

Cu un leu se mai poate face ceva. Şi unii oameni nu ezită în a lăsa bancnota în mâinile întinse ale cerşetorilor. Chiar dacă la orele amiezei, atmosfera din piaţă este sufocantă, la toate intrările, cerşetorii se înghesuie, cu copii cu tot, să nu scape locul cu „vad”. Şi câştigă mult mai uşor acel leu, pe care o bătrânică adusă de spate şi cu mâinile crăpate îl primeşte pe legătura ei de pătrunjel.

Alexandra GÎRBEA