La ofertă: peşte stricat, dulciuri râncede, carne expirată de trei luni

peste stricat

Suntem bătaia de joc a comercianţilor!

În doar o săptămână, comisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ au identificat o serie de nereguli în supermarket-uri, ocazie cu care au scos de pe rafturi peste 400 de kilograme de alimente alterate, atât din categoria celor de post cât şi a celor de frupt.

„La 3 operatori economici s-au constatat produse alimentare cu modificări organoleptice, respectiv ficat de curcan congelat – provenienţă Brazilia, cu urme de decongelare – recongelare şi ambalaj deteriorat, cu înscrisuri ilizibile, macrou afumat Bonito cu modificări – consistenţă moale, lipicioasă, miros de alterat,  macrou congelat cu urme de decongelare – recongelare şi miros de alterat”, ne-a declarat Vlad Ciurea, şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor din Neamţ. „La 7 dintre operatorii economici au fost depistate alimente cu termen de valabilitate depăşit, respectiv mici congelaţi şi faină de grâu cu termen de valabilitate depăşit de 14 zile, respectiv 3 zile, ciocolată Poiana, prăjituri Madlene cu valabilitate depăşită  30 zile, respectiv  60 zile, cremino cu unt şi băutură răcoritoare Giusto cu termen valabil depăşit de 5 zile, respectiv 15 zile, fasole păstăi congelate expirate de 65 zile, produse din carne -suncă pizza, salam, pastramă porc, cârnaţi, guşă afumată , costiţă porc afumată, carne congelată cu termen depăşit de 13 până la 90 zile hering marinat Bonito, grăsime vegetală tartrinabilă Delma şi Hohland cu temen depăşit de 3 până la 90 zile”.

Comisarii pentru protecţia consumatorilor au identificat nereguli la 13 dintre operatorii economici verificaţi şi în ceea ce priveşte etichetarea produselor. Spre exemplu, cremă vegetală cu zahăr / 1l, la care pe o mare parte din  suprafaţa ambalajului sunt ilustrate diverse fructe, iar în lista ingredientelor şi denumirea produsului acestea nu sunt menţionate. Un alt exemplu: burtă vită congelată Gastromania, origine Italia, ambalată în pungi a circa 1,5Kg (cu data ambalării 04.12.2013 şi expiră 05.12.2014)  prezenta un strat gros de gheaţă la suprafaţa produsului, distribuit neuniform, deşi produsul nu este declarat cu glazură de gheaţă. Au fost găsite la raft şi sortimente de salată icre (herig, crap, cu ceapă) ambalate în caserole, au aplicată pe caserolă eticheta supermarketului, cu data ambalării şi data expirării (ex. ambalat 06.11.2013, expiră 13.11.2013), din care rezultă termenul de valabilitate de 7 zile, iar valabilitatea înscrisă pe eticheta de raft este de 24 ore.

În ce priveşte legalitatea şi corectitudinea modului de derulare a campaniilor promoţionale, la 4 operatori economici s-au constatat abateri în derularea campaniilor de comercializare a unor produse alimentare: sortimente de bere fără alcool care au înscrise pe ambalaj informaţii referitoare la campanii promoţionale, dar perioada promoţiei era expirată, sau produsul pui grill refrigerat, comercializat cu menţiunea „Promoţie”, fără a fi înscrisă perioada promoţiei sau în limita stocului disponibil.

Ca urmare a abaterilor constatate s-au dispus măsurile de oprirea definitiva a comercializarii pentru 134 kg produse alimentare în valoare de 1685 lei şi oprirea temporară a comercializarii pentru  374 kg produse alimentare în valoare de 3432  lei. Au  fost aplicate  16  amenzi contravenţionale în valoare totală de 43.000 lei şi 9 avertismente.

Geanina NICORESCU