LA NEMŢIŞOR, PĂMÂNTUL MUSTEŞTE DE SÂNGELE EROILOR

27/05/2014

interviu2 interviu1

–       În iunie se pune temelia unui monument dedicat celor 14.000 de soldaţi ucişi pe meleaguri nemţene

 Interviu cu Neculai Luca, preşedintele Asociaţiei creştin-ortodoxe „În munţii Neamţului”

 Pământurile Moldovei poartă şi astăzi răni adânci, brăzdate de sângele miilor de eroi care şi-au dat viaţa pentru libertatea şi demnitatea noastră. Un loc aparte, unde s-au dus lupte grele, plătite cu vieţile a peste 14.000 de ostaşi, se află în comuna Vânători, judeţul Neamţ. Având binecuvântarea părintelui Iustin, un om providenţial se luptă din răsputeri ca să ridice un monument creştin-ortodox, închinat eroilor celui de-al doilea Război Mondial. Neculai Luca vrea ca pe data de 7 iunie să pună piatra de temelie a monumentului. Atunci se petrec două evenimente importante: împlinirea unui an de la plecarea la Domnul a părintelui Iustin şi împlinirea a 70 de ani de la măcelul de la „Valea Plângerii” (Borta Diavolului – Culmea Pleşului – Nemţişor – Valea Culeşa – Oglinzi – Poiana – Groşi – Mănăstirea Neamţ), aşa cum a fost numit perimetrul unde s-au purtat cele mai grele bătălii.

 

–               Domnule Neculai Luca, ce anume v-a determinat să luaţi iniţiativa ridicării unui astfel de monument în judeţul Neamţ, respectiv comuna Vânători?

–               Motivaţia acestei iniţiative este de ordin spiritual. Dorim să cinstim înaintaşii care s-au jertfit ca „adevăraţi mucenici ai lui Dumnezeu”, aşa cum i-a numit părintele Iustin Pârvu. După estimările istoricilor şi specialiştilor, aici, în zona Nemţişorului, a fost cea mai sângeroasă şi cea mai mare pierdere de război de pe teritoriul României, soldată cu peste 14.000 de morţi, urmată de cea de la Oarba de Mureş cu 11.500 de eroi.

–               Ce mărturii s-au păstrat în legătură cu bătăliile purtate pe meleagurile nemţene?

–               În lucrarea „Război blestemat”, prof. Dumitru Stan, fondatorul asociaţiei naţionale „Cultul eroilor”, filiala Răuceşti, relatează întâmplările dramatice din vara anului 1944, de la „Valea Culeşa” – „Borta Dracului”, judeţul Neamţ. Iată o scurtă relatare din această carte: „Aici pe Valea Culeşa în „Borta Dracului” s-au declanşat cel mai sângeros măcel şi cele mai cumplite bătălii pe viaţă şi pe moarte între trupele române şi armata sovietică de pe întreg frontul din Moldova în cel de-al doilea război mondial”…. Despre acest măcel devastator care a avut loc pe Valea Culeşa în „Borta Dracului” în vara anului 1944 unde mii de ostaşi – fie ruşi sau români – au fost arşi de vii, nu s-a scris nici un cuvânt pentru că a fost „secret de război”. Folosirea de proiectile sau bombe incendiare având încărcătură chimică de distrugere în masă au fost interzise în cel de-al doilea război mondial. Rusia putea să conteste la „Crucea Roşie” Internaţională şi la alte organisme faptul că Germania a folosit armament interzis în război, dar n-a făcut-o pentru că şi ei la rândul lor au folosit teribilele „Katiuşa” proiectile, de fapt rachete cu încărcătură reactivă care au produs multe victime omeneşti. Aşa că au trebuit să treacă 50 de ani ca acest secret de război să fie adus la cunoştinţa opiniei publice.”

–               Există şi o evidenţă a regimentelor de ostaşi români care au luptat în judeţul Neamţ?

–               Da. În zona Nemţişorului şi-au dat viaţa eroii de la Regimentul 15 Războieni din Piatra Neamţ, Batalionul 3 – Vânători de Munte Târgu Neamţ, Regimentul 8 şi 12 – Călăraşi din Roman, Regimentul 25 – 26 Vaslui, Regimentul 24 Infanterie Tecuci, Batalionul 9 Vânători de Munte Aiud, Regimentul 17 Timişoara, Regimentul 82 Infanterie Târgu Mureş şi mulţi locuitori din zona frontului, alături de foarte mulţi soldaţi ruşi şi nemţi.

–                       Unde va fi amplasat şi cum va arăta monumentul?

–               Monumentul va fi înălţat pe dealul Cojocaru, punctul „Bobeuca”, deal care are asemănarea muntelui Golgota. Va avea la bază un osuar de 5 m/5 m unde vor fi depuse rămăşiţele pământeşti ale eroilor căzuţi în această zonă, iar slujbele de pomenire se vor face în exteriorul monumentului. Monumentul este, la bază, în formă de cruce, iar la înălţime în formă de piramidă, având peste 10 metri. În interior vor fi aşezate 3 racle de piatră unde vor fi puse osemintele eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi, iar pereţii osuarului vor fi pictaţi cu sfinţii protectori ai eroilor şi ai închisorilor.

–               Până pe data de 7 iunie, când v-aţi propus să puneţi piatra de temelie a monumentului, mai sunt doar câteva zile. Aţi reuşit să strângeţi banii necesari începerii lucrărilor de construire?

–               Devizul acestei construcţii este de 59.699 de lei, contribuţia Asociaţiei noastre fiind de 10.000 de lei, împreună cu terenul aferent construcţiei şi drumului de acces, donat de o familie de credincioşi din satul Nemţişor. S-a făcut sfinţirea, pe dealul Cojocaru, a unei cruci electrificate de 12 metri înălţime şi a locului unde va fi amplasat mausoleul. Apoi am început demersurile pentru strângerea sumei necesare lucrărilor de construcţie: am făcut peste 50 de adrese către instituţii, societăţi comerciale, ambasade, solicitându-le sprijinul. Foarte puţini au fost cei care au răspuns chemării noastre, deşi părintele Iustin ne-a iubit atât de mult pe toţi, iar acum ar fi fost rândul nostru să dovedim că îl iubim, ducând mai departe lucrarea sfinţiei sale. Încă aşteptăm ca nemţenii cu dare de mână să se implice, pentru a putea ca până la data de 7 iunie să adunăm măcar banii necesari turnării fundaţiei…

„Ce faci, Neculai, dormi?…”

–               Părintele Iustin a fost cel care, în 2013, v-a dat binecuvântare pentru ridicarea mausoleului. Probabil, veghează şi acum, din cer, ca lucrurile să meargă pe drumul cel bun…

–               Aşa este. Ca dovadă, pe data de 14 septembrie 2013, de Înălţarea Sfintei Cruci, l-am visat pe părintele Iustin. M-a mustrat părintele, întrebându-mă: „Ce faci, Neculai, dormi? Când termini monumentul? Hai, grăbeşte-te, nu te lăsa!” Şi când m-am trezit, am înţeles că părintele e alături de mine şi că îşi doreşte foarte mult să terminăm această lucrare. Am înţeles că istoria românilor nu poate fi confiscată şi că e datoria noastră, a tuturor, să spunem adevărul despre tragedia petrecută în judeţul Neamţ, în iunie 1944.

–                       Este şi un fel aparte de a omagia memoria părintelui Iustin, nu-i aşa?

–               Categoric. Mai ales că schiţa monumentului a fost gândită şi desenată chiar de părintele Iustin, în februarie 2013! Acest monument va fi inclus în circuitul turistic al judeţului Neamţ, legând axa celor 3 obiective: monumentul Vânătorii de Munte de la Târgu Neamţ, Cetatea Neamţului şi mausoleul de la Nemţişor, constituind un reper intern, dar şi internaţional pe harta judeţului Neamţ.

–               În final, ce doriţi să transmiteţi cititorilor noştri?

–               Aş dori să fac un apel către nemţeni ca, din puţinul lor, să doneze câte un bănuţ pentru ridicarea acestui monument. Toţi donatorii vor primi certificate de ctitor şi vor fi pomeniţi la sfintele slujbe de la Mănăstirile Paltin şi Petru Vodă – ctitorii ale părintelui Iustin Pârvu, precum şi la slujbele ce se vor oficia la viitorul monument. De asemenea, numele donatorilor vor fi trecute pe plăcile comemorative ale mausoleului. Facem un apel către toţi oamenii de bine, către biserici, parohii sau către cei care au bunici sau străbunici decedaţi în luptele purtate în zona Nemţişorului să se implice, cu orice sumă, cât de mică. Donaţiile vor putea fi făcute în contul RO44CECENT0130RON0738302 CEC BANK, la capela Sf. Spiridon din incinta Spitalului Judeţean Neamţ, la părintele Popescu Mihail, la şcoala din comuna Vânători Neamţ, la d-nul Văcărescu Aurică sau la Târgu-Neamţ, la adresa: Egreta Funerare, Str. Mihai Eminescu nr. 1, tel. 0742-346829.

Interviu realizat de Irina NASTASIU