La Muzeul de Istorie și Arheologie, Simpozion dedicat Zilei Regalității

 

La Muzeul de Istorie și Arheologie va avea loc marți, 10 mai, începând cu ora 11.00, simpozionul „CAROL I – 150 de ani de la urcarea pe tron, 135 de ani de la proclamarea ca domnitor al României“. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț, Fundația Cultural-Științifică „Constantin Matasă“, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – filiala Neamț, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale – filiala Neamț, Asociația Națională „Cultul Eroilor“ – filiala Neamț, Garnizoana Piatra Neamț și Cercul Militar Piatra Neamț.

După cuvântul de deschidere, vor susține prelegeri: dr. Mihaela Cristina Verzea – Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț – „Câteva considerații privind începutul domniei prințului Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen“; Colonel (r) Vasile Murariu (Piatra Neamț) – Titlu rezervat; prof. Gheorghe Radu – Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț – „Aniversarea proclamării Regatului și încoronării Regelui Carol I în școlile nemțene (sfârșit de veac XIX – început de secol XX)“; dr. Daniel Pavăl – șef serviciu Filiala Neamț a Arhivelor Naționale – „Carol I văzut de contemporani“; prof. Dan Mihăilescu – Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț – „Ordinul național «Steaua României»“.

Evenimentul va include și vizitarea expoziției de istorie modernă și contemporană.

Semnificația zilei de 10 mai

Până la venirea comuniștilor la putere, ziua de 10 mai era ziua națională a românilor. Între anii 1866 și 1947 (când a fost proclamată Republica Populară Română), regele, curtea, oștenii și poporul participau, în biserici, la slujbe de laudă și mulțumire, iar familia regală ieșea în mijlocul bucureștenilor, asistând la celebra bătaie cu flori de la șosea și la focurile de artificii din Cișmigiu. Sărbătoarea se mai numea și „ziua triplei coroane“, deoarece era legată de trei evenimente cruciale din istoria modernă a țării.

În primul rând, pe 10 Mai 1866, Carol I a venit în București, capitala României, unde a depus  jurământul în fața Parlamentului. Tot în această dată, dar în anul 1877, Carol I proclamă independența României. De asemenea, pe 10 mai 1881, Carol I a fost încoronat ca Rege al României. După 1947, regimul comunist a încercat să înlăture urmele monarhiei, mutând Ziua Independenței României pe data de 9 mai. În sfârșit, să nu uităm că pe data de 10 mai 1877 s-a realizat practic unirea Principatelor cu Dobrogea.

„Punând piciorul pe acest pământ sacru, am și devenit Român. Cetățean astăzi, mâine, de va fi nevoie, soldat, voiu împărtăși cu voi soarta bună ca și pe cea rea. Încredeți-vă în mine, precum eu mă încred în voi (…). Providența, care a condus pe alesul vostru până aici, și i-a depărtat toate piedicile din cale, nu va lăsa această operă neîndeplinită“ (din Discursul lui Carol I rostit în Adunarea Deputaților, la 10 mai 1866).

Irina NASTASIU