vineri, martie 31, 2023
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa CETĂȚENEȘTI

La Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, Cea mai mare colecţie de artă eneolitică din Europa

de Ceahlaul
9 ani în urmă
in CETĂȚENEȘTI
Reading Time: 5 mins read
0 0
A A
0
La Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni,  Cea mai mare colecţie de artă eneolitică din Europa
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

interviu4 interviu3 interviu2 interviu1* Aici pot fi admirate celebrele „Hora de la Frumuşica”, ”Gânditorul de la Târpeşti” sau „Vasul cu suport şi colonete”

Inaugurat în vara anului 2005, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni este singurul muzeu Cucuteni din ţară, deţinândcea mai mare colecție de artă eneolitică din sud-estul Europei. Între artefactele cu o vechime de aproape 7.000 de ani se disting celebrele „Hora de la Frumușica”, „Soborul Zeițelor”,  „Gânditorul de la Târpești” sau „Vasul cu suport şi colonete”, piese care au trezit interesul și imaginația arheologilor, prin expresivitatea lor. Am stat de vorbă, despre Muzeul Cucuteni şi despre comoara culturală reprezentată de civilizaţia cucuteniană, cu muzeograful Constantin Preoteasa, cercetător ştiinţific în cadrul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ

 

Rep.: Când au fost făcute primele descoperiri legate de Cultura Cucuteni?

Cercetător ştiinţific, dr. Constantin Preoteasa: Primele descoperiri au fost făcute încă din 1847, la Văleni, pe locul unde astăzi se află şcoala şi unde pe atunci era fabrica de hârtie a lui Gheorghe Asachi. Însă descoperitorul nu a intuit că a dat de vestigiile unei noi civilizaţii preistorice, considerând că sunt vestigii care aparţineau anticei Petrodava. Aşa încât actul de naştere al Culturii Cucuteni îl consemnăm câteva decenii mai târziu, abia în 1884, deci acum 130 de ani, când la Cucuteni – în momentul în care se derulau lucrări la cariera de piatră de acolo – au fost scoase la iveală alte vestigii ale acestei civilizaţii. Atunci, folcloristul Teodor Burada şi-a dat seama de importanţa noilor descoperiri, practic în acest fel luând naştere această civilizaţie, care este, fără îndoială, cea mai importantă din întreaga preistorie europeană.

Rep.: Iar oraşul Piatra-Neamţ se poate lăuda că deţine cea mai mare colecţie de artă eneolitică din Europa…

Constantin Preoteasa: Cea mai importantă colecţie de artă neoeneolitică din această parte a Europei se află, într-adevăr, la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, incluzând aici şi celelalte muzee de istorie şi arheologie din cadrul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ. Deţinem, în prezent, cam 70% din patrimoniul cultural cucutenian descoperit pe actualul teritoriu al României.

 

Părintele Constantin Matasă , descoperitorul „Horei de la Frumuşica”

 

Rep.: De numele căror arheologi nemţeni se leagă Cultura Cucuteni?

Constantin Preoteasa: Sunt generaţii întregi de arheologi care au activat în judeţul Neamţ, cercetând aşezările acestei civilizaţii. L-aş aminti pe părintele Constantin Matasă, care a şi pus bazele actualului Muzeu de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamţ, în urmă cu 80 de ani şi care a întreprins cercetări nu numai în zona Neamţului, ci într-un areal mult mai larg, cuprinzând, în special, zona subcarpatică moldavă – areal de formare al civilizaţiei Cucuteni. Părintele Matasă a descoperit numeroase aşezări cucuteniene, între care se numără şi celebra Cetăţuia Frumuşica de la Bodeşti, de unde provine şi acest vas de tip horă – Hora de la Frumuşica. Acest vas reprezintă unul din tipurile de vase specifice doar acestui tip de civilizaţie. Cercetările întreprinde de părintele Matasă în urmă cu mai bine de 7 decenii constituie obiectul primei monografii arheologice dedicate unei aşezări cucuteniene de către un arheolog român. Lucrarea a fost realizată în limba franceză, contribuind substanţial la cunoaşterea acestei civilizaţii şi în afara graniţelor României.

Rep.: Valoarea Culturii Cucuteni s-a oglindit, de-a lungul timpului, şi în cadrul unor expoziţii internaţionale, obiectele din tezaurul cucutenian fiind expuse în SUA, Elveţia, Vatican, Grecia sau Polonia.

Constantin Preoteasa: Aşa este. De altfel, cele trei caracteristici de bază ale acestei civilizaţii sunt calitatea, cantitatea şi diversitatea vestigiilor sale, aceste atuuri atrăgând dintotdeauna atenţia atât a specialiştilor, cât şi a publicului larg. În ultimii ani, artefactele cucuteniene au făcut parte din prestigioase expoziţii naţionale şi internaţionale, dedicate preistoriei. Debutul cucutenianului într-o expoziţie dedicată exclusiv acestei civilizaţii îl consemnăm în 1997, la Salonic, când metropola elenă a fost desemnată Capitală Culturală Europeană. Un an mai târziu, când Sibiul a fost desemnat Capitală Culturală Europeană, am organizat, de asemenea, o expoziţie dedicată exclusiv Culturii Cucuteni, la Muzeul Bruckenthal.

 

Cultura Cucuteni – leagăn al civilizaţiei europene

 

Rep.: Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni este unic în ţară, atât prin tematica expoziţiei sale, cât şi prin capodoperele artei cucuteniene, pe care le adăposteşte…

Constantin Preoteasa: Aici se găsesc piesele cele mai spectaculoase aparţinând acestei civilizaţii: Hora de la Frumuşica; Gânditorul de la Târpeşti; Vasul cu suport şi colonete (descoperit la Izvoare), specific, de asemenea, doar Culturii Cucuteni, vas care, de altfel, este şi sigla instituţiei noastre; vasul Coroana descoperit recent la Poduri, lângă Moineşti; vasele binoclu – piese care nu se mai regăsesc în nicio altă civilizaţie. Trebuie să amintim şi numeroasele complexe de cult, printre cele mai vechi şi mai spectaculoase din Europa, care se regăsesc în muzeul nostru.

Rep.:  Cultura Cucuteni este considerată un adevărat leagăn al civilizaţiei europene. Cum se justifică această afirmaţie?

Constantin Preoteasa: Cucutenienii erau foarte bine ancoraţi în realitate şi extrem de civilizaţi. Pentru comunităţile umane preistorice, extrem de importantă a fost relaţia cu mediul natural. Cucuteni este singura civilizaţie din preistoria continentului nostru care poate rivaliza cu strălucitele civilizaţii orientale, ajunse la momentul respectiv chiar într-un stadiu urban. Sunt multe lucruri pe care cucutenienii le-au realizat şi care astăzi, cu toată tehnologia de care dispunem, nu reuşim să le mai punem în aplicare. Numărul foarte mare de artefacte descoperite în cadrul aşezărilor, calitatea deosebită a artefactelor şi diversitatea remarcabilă a acestora nu puteau fi la îndemâna oricăror comunităţi umane… Ca dovadă, nici comunităţile de mai târziu nu au mai ajuns la o astfel de productivitate. De asemenea, foarte multe din aşezările cucuteniene se remarcă prin organizarea deosebită a spaţiului, după planuri prestabilite. Acest mod de organizare a spaţiului, precum şi artefactele create de cucutenieni demonstrează  o foarte bună ierarhizare şi organizare socială în cadrul acestor comunităţi. Totodată, deşi construcţiile cucuteniene – fie locuinţe, fie ateliere de confecţionare a diferitelor tipuri de artefacte, fie sanctuare – erau realizate din lemn sau din lut, erau mult mai trainice decât locuinţele din zilele noastre. Toate aceste aspecte demonstrează că nivelul tehnologic al cucutenienilor depăşeşte, în multe privinţe, nivelul nostru! Calitatea ceramicii din care sunt făcute artefactele este, de asemenea, remarcabilă, rod al unei munci asidue de generaţii şi a unor experimente anterioare nesfârşite. Există o modă, în ultimii ani, ca la târgurile meşterilor populari să apară şi replici ale artefactelor cucuteniene. Nu trebuie să fii specialist ca să-ţi dai seama că există o diferenţă imensă între calitatea pieselor originale şi replicile actuale, care nu se apropie nici pe departe de artefactele realizate de meşterii cucutenieni.

Rep.: Unde se desfăşoară, în momentul de faţă, săpături arheologice care să pună în evidenţă Cultura Cucuteni?

Constantin Preoteasa: În fiecare an, Complexul Muzeal desfăşoară cercetări arheologice care vizează inclusiv aşezările cucuteniene. Este o tradiţie care conferă prestigiu instituţiei noastre şi care a permis crearea unui patrimoniu de excepţie. Săpăturile arheologice se derulează, în continuare, la Poduri – o staţiune de importanţă naţională – la Frumuşica, la Târgu-Neamţ (pe Dealul Pometea), la Lunca, Solca sau Cucuieţi. Cercetările durează mulţi ani, este nevoie de multă muncă şi de multe resurse materiale şi umane. Dintre cele peste 5000 de aşezări aparţinând întregului complex cultural Cucuteni-Tripolie, doar 1% sunt cercetate în prezent. Aşadar, cucutenianul ne rezervă încă multe alte surprize.

Interviu realizat de Irina NASTASIU

Taguri: artacucuteniinterviumuzeu
Articolul anterior

Vacanţă activă la „Vasile Alecsandri”

Urmatorul articol

GHERĂIEŞTI: Lehamete de fonduri europene…

AsemanatoareArticole

Nestemetale naturii: bujorul de munte sau smărdarul
CETĂȚENEȘTI

Nestemetale naturii: bujorul de munte sau smărdarul

30/03/2023
316
Gătitlu, o artă practicată de-a lungul timpului
CETĂȚENEȘTI

Gătitlu, o artă practicată de-a lungul timpului

30/03/2023
316
Incendiu în comuna Bahna
CETĂȚENEȘTI

Incendiu în comuna Bahna

09/03/2023
316
Intervenţi ale Serviciului de Ambulanţă Neamţ
CETĂȚENEȘTI

Bătrân găsit fără suflare în Dărmănești

06/03/2023
316
Străvechi plante de leac: ruscuț de primăvară
CETĂȚENEȘTI

Străvechi plante de leac: ruscuț de primăvară

01/03/2023
316
Misiuni executate ca urmare a manifestării fenomenelor meteo
CETĂȚENEȘTI

Misiuni executate ca urmare a manifestării fenomenelor meteo

27/02/2023
316
Mai multe articole
Urmatorul articol
GHERĂIEŞTI: Lehamete de fonduri europene…

GHERĂIEŞTI: Lehamete de fonduri europene...

ȘTIRI RECOMANDATE

Liceeni pietreni semifinalişti la concursul LicArt

Municipalitatea pietreană prezentă la Târgul de Turism din Moldova de peste Prut

8 ani în urmă
315
Corhana – satul pe care-l înghite pământul

Corhana – satul pe care-l înghite pământul

10 ani în urmă
315
Cronica neagra

Cronica neagra

9 ani în urmă
315
Concursul pentru directorii de unități școlare nu va fi oprit!

Ninsori și îngheț pe masivul Ceahlău

7 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Incendiu anexa gospodareasca in comuna Moldoveni sat Hociungi
  • Misiune de salvare animal
  • O persoană a ars până la carbonizare într-o centrală dezafectată din Piatra- Neamţ

ARHIVA ZIAR

martie 2023
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« feb.    

Categorii

Știri recente

Incendiu aparat de cafea

Incendiu anexa gospodareasca in comuna Moldoveni sat Hociungi

30/03/2023
Misiune de salvare animal

Misiune de salvare animal

30/03/2023
O persoană a ars până la carbonizare într-o centrală dezafectată din Piatra- Neamţ

O persoană a ars până la carbonizare într-o centrală dezafectată din Piatra- Neamţ

30/03/2023
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .