La Muzeul de Artă, Ateliere de creație pentru elevii nemțeni printre bogății

 

* Proiectul educațional „Când tezaurele vorbesc…“ este ocazionat de expoziția temporară „Aurul și argintul antic al României“

Elevii școlilor gimnaziale „Elena Cuza“ și „Nicu Albu“ din Piatra Neamț au participat, pe tot parcursul lunii octombrie, la o serie de ateliere de creație desfășurate la Muzeul de Artă, în cadrul proiectului educațional „Când tezaurele vorbesc… “. Proiectul, încheiat între cele două unități școlare și Complexul Muzeal Județean Neamț, este ocazionat de expoziția temporară „Aurul și argintul antic al României“, cei mici fiind stimulați să-și pună la contribuție imaginația și creativitatea, în urma admirării exponatelor găzduite de Muzeul de Artă. „S-a urmărit valorificarea oportunităților oferite de expoziție, în vederea stimulării interesului elevilor pentru studiul istoriei și valorificării creativității acestora. Rezultatele acestui proiect se vor materializa prin publicarea unor articole în revistele școlare, sub genericul «Povești ale tezaurelor», și prin realizarea unei expoziții la sediul Muzeului de Artă sau la Muzeul de Istorie Piatra Neamț. De asemenea, sperăm ca operele micilor artiști să ajungă și la Muzeul Național de Istorie a României, unde se dorește organizarea unei expoziții similare“, ne-a spus muzeograful Lucian Uță, purtător de cuvânt al Complexului Muzeal Județean Neam

Reamintim nemțenilor că mai sunt doar câteva zile în care pot vizita expoziția „Aurul și argintul antic al României“, expoziție găzduită de Muzeul de Artă din Piatra Neamț până la sfârșitul lunii octombrie. Sunt expuse peste 1.000 de piese arheologie din metale prețioase, descoperite pe teritoriul României, acoperind o perioadă cuprinsă între Eneolitic și Antichitatea Târzie, din mileniul al V-lea a. Chr. până în secolul al VII-lea p. Chr.

O parte importantă din artefactele prezentate provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, în special din cel al expoziției „Tezaur Istoric“, peste 800 de obiecte fiind selectate din patrimoniul a 31 de muzee de arheologie și de istorie din țară, parteneri generoși în acest proiect. Vernisată mai întâi la București, pe 19 decembrie 2013, expoziția a fost itinerată de-a lungul anilor 2014 – 2016 prin mai multe muzee din România.

Expoziția „Aurul și argintul antic al României“ reprezintă cel mai mare proiect cultural expozițional al României din ultimii 25 de ani, realizat la inițiativa Muzeului Național de Istorie a României din București.

Expoziția poate fi vizitată între orele 9.00 – 17.00, prețul unui bilet fiind de 8 lei pentru adulți, 5 lei pentru grupuri organizate de minim 10 persoane și 3 lei pentru pensionari. Elevii și studenții beneficiază de bilete cu titlul gratuit. Vizitatorii care doresc să facă fotografii sau filme trebuie să achite o taxă de 15 lei.

Irina NASTASIU