La mulţi ani de Ziua Mondială a Educaţiei

ziuaZiua de 5 octombrie a fost declarată Zi Mondială a Educaţiei, În conformitate cu Recomandarea UNESCO cu privire la Statutul Profesorilor, încă din 1994.

„Această zi este un simbol semnificativ al conştientizării, înţelegerii şi aprecierii faţă de contribuţia pe care profesorii o au pentru educaţie şi dezvoltare şi, în egală măsură, prilej pentru a atrage atenţia asupra rolului profesorilor în cadrul societăţii. În toate şcolile judeţului Sărbătoarea Educaţiei este marcată prin activităţi specifice, antrenând deopotrivă elevi, cadre didactice şi părinţi. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ apreciază dăruirea, implicarea şi eforturile cu care profesorii nemţeni sădesc în sufletul discipolilor rosturile unor profesii fundamentale pentru societate. Dragi elevi, să veniţi cu drag la şcoală şi să vă bucuraţi de lumea copilăriei şi a adolescenţei! Să creşteţi mari, sănătoşi şi frumoşi, iar succesul să vă însoţească mereu! Stimaţi colegi profesori, vă felicităm pentru rezultatele obţinute în anul şcolar 2013-2014 şi vă dorim sănătate, putere de muncă şi succes! Să puneţi temelie la zidirea performanţei viitoare rezultatele meritorii ale elevilor! Să dăruiţi dragoste tuturor celor care vă au drept modele demne de urmat în viaţă!  Stimaţi părinţi, bucuraţi-vă de succesul copiilor şi stimulaţi-i în activitatea de învăţare! Multă sănătate, împliniri profesionale şi personale! La mulţi ani!”, a transmis inspectorul şcolar general Viorel Stan cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei.

Cu acest prilej, Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ, prin Filiala de carte străină, în parteneriat cu trei instituţii de învăţământ din Piatra Neamţ, a organizat, ieri, activităţi ce evidenţiază importanţa şi impactul educaţiei în viaţă.

La sediul Filialei de carte străină (Bd. Republicii Nr. 17), începând cu ora 9.00, a avut loc dezbaterea cu tema „Cum ne alegem drumul în viaţă: False valori versus adevărate valori” moderată de psihologul şi scriitorul Vasile Baghiu, la care au participat elevi din clasa a X-a C de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” (profesori coordonatori Monalisa Simion şi Maria Calin) şi elevii din anul 3 de la Şcoala Postliceală Sanitară de Stat.

Începând cu ora 12.00, elevii claselor a X-a F şi a XII-a H de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, alături de colegii lor din clasele a XI-a şi a XII-a de la Seminarul Teologic „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, sub coordonarea profesorilor Elena Crăescu şi Marian Casian, şi-au omagiat dascălii printr-un spectacol amplu, cu momente diverse, marcând aspecte din educaţia şi formarea lor profesională şi/sau personală. Astfel, în Holul Principal al bibliotecii a fost prezentată o expoziţie de obiecte ornamentale realizate în tehnica Quilling, precum şi o expoziţie de desene ce reuneşte lucrări de design vestimentar.  Pledoaria pentru educaţie, prin diferitele sale moduri de asimilare a continuat, în Sala Teatrul de Joacă a bibliotecii, cu o prelegere despre istoria învăţământului. De asemenea, educaţia prin teatru a fost ilustrată prin sceneta „Nervi” de Ion Băeşu, iar prezentarea de piese vestimentare realizate din materiale ecologice şi recitalul susţinut de Corul Seminarului Teologic „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” au întregit tabloul unei zile de sărbătoare a cunoaşterii, prin educaţie.

G. N.