La Maternitatea Spitalului judeţean Neamţ: Cezariană la urgenţă, bebeluşul mort

14/03/2018

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a fost sesizată despre faptul că o femeie din Piatra Şoimului a născut, în dimineaţa de 8 martie, un copilaş mort. Femeia a ajuns la maternitatea din Spitalul Judeţean Piatra Neamţ în noaptea de 7 spre 8 martie, în travaliu. Medicul de gardă i-a făcut ecografie, iar după câteva ore starea pacientei s-a înrăutăţit. Şefa secţiei Maternitate, dr. Georgeta Vintea, a decis ca pacientei să i se facă operaţie de cezariană pentru scoaterea fătului. “A fost o sarcină de 40 de săptămâni, incorect dispensarizată. Copilul a fost adus pe lume prin cezariană, în greutate de 3650 grame, scor apgar zero. Cauza directă a decesului este insuficienţă respiratorie acută. Printre celelalte stări de morbiditate care au contribuit la deces se numără hipoxia gravă”, ne-a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.
Cu alte cuvinte, fătul a fost sufocat de cordonul ombilical găsit înfăşurat în jurul gâtului de câteva ori, iar lichidul amniotic în care s-a dezvoltat până la naştere era toxic. Sarcina a incorect dispensarizată, adică femeia, de condiţie socială precară, nu a fost la medic pe parcursul sarcinii, ba chiar se pare că a încercat să scape singură de făt atunci când a aflat că este gravidă, prin diferite metode învăţate în mediul de promiscuitate în care îşi duce traiul. Acasă mai are patru copii şi nu mai avea nevoie de încă unul.
Dr. Mirela Grădinaru a precizat că la nivelul DSP Neamţ a fost întocmită o fişă de raportare a cazului, care va fi trimisă la Ministerul Sănătăţii. De asemenea, cazul va fi analizat la şedinţa Comisiei Judeţene de analiză profesională a cauzelor deceselor infantile.

Geanina NICORESCU