La Info: „Profesorii examinatori nu ne-au intimidat”

bac

* Subiectele-model de pe net, inspiraţie la prima probă a Bacalaureatului

Aproape 4.500 de absolvenţi ai claselor a XII-a sunt, de ieri, în „febra” examenului de Bacalaureat. În timp ce unii tineri s-au prezentat la proba orală fără să aibă habar de materie şi doar pentru a „cerşi” o notă de trecere, alţii s-au prezentat foarte bine pregătiţi, hotărâţi să-şi croiască un viitor demn, pe măsura năzuinţelor dascălilor care i-au susţinut şi a propriilor ambiţii.

” Nu a fost foarte dificil. Profesorii nu ne-au intimidat şi pot spune că a fost un mediu plăcut”, ne-a spus Codrin Gherasim la ieşirea din sala de examinare din cadrul Colegiului Naţional de Informatică Piatra Neamţ. „Ştiam dinainte la ce să mă aştept. Am văzut modelele postate pe net şi chiar am învăţat. Când ştii ca ai de dat un asemenea examen, nu cred să fie cineva care să-şi poată administra timpul atât de bine încât să poată sta pe net pentru jocuri sau facebook şi să mai şi înveţe pentru Bac.  Mai departe vreau să merg la Cibernetică sau la Politehnică- Automatizări şi Calculatoare”.

Maria Gherasim, elevă olimpică în toţi anii de liceu, se străduieşte să ducă mai departe renumele aceluiaşi colegiu: ” Mai departe voi merge pe profil, la Matematică-Infirormatică, la Iaşi şi sper ca şi în continuare, la următoarele probe, să mă descurc bine şi să duc mai departe renumele Colegiului de Informatică Piatra Neamţ. La examenul de astăzi am avut un tip de text cu stilul publicistic. Ideea principală era stabilirea unei zi pentru promovarea limbii române. Nu a fost un subiect prea uşor, a avut un anumit grad de dificultate, dar m-am descurcat. A fost un subiect cu o vastă arie de informaţie. Prezenta evoluţia limbii române încă de la izvoarele ei până astăzi, un întreg studiu şi evoluţie, dezvoltare, analize care s-au făcut pentru promovarea şi evoluţia limbii române, dar a fost bine”.

Din fericire, la nici un centru de examinare nu au fost semnalate probleme, după cum ne-a declarat inspectorul general şcolar adjunct Gabriela Banu. Elevii s-au prezentat la prima probă de bacalaureat fără copiuţe, sau cel puţin nu au fost prinşi cu fiţuici. Potrivit Regulamentului, candidaţii nu au avut voie să intre în sala de examinare cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări care ar fi putut fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi orice mijloc electronic de stocare a informaţiilor.
La probele orale, candidatul exatrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, se acordă fiecărui elev câte 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10-15 minute. Prezenţa de ieri la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba română este irelevantă în condiţiile în care absenţii mai au la dispoziţie ziua de astăzi şi pe cea de mâine pentru a se prezenta la examen. În privinţa candidaţilor care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu au susţinut proba respectivă.

Geanina NICORESCU