La închisoare pentru înşelăciune cu file CEC

cec

Ioan Doru Ursache (50 de ani), din Roman, a fost condamnat de Tribunalul Neamţ la o pedeapsă de 6 ani închisoare cu executare pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. Complicele lui, Silviu Mihail Bejenaru (25 de ani), tot din Roman, a primit şi el o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendare.

Cei doi au fost găsiţi vinovaţi pentru a fi achiziţionat marfă şi în schimb au dat file CEC fără acoperire. În 2009, Silviu Bejenaru, devenit administrator al societăţii Bin Production SRL, cu sediul în Roman, a achiziţionat echipamente de telecomunicaţii în valoare de 219.000 lei pe care s-a angajat să le achite cu file CEC. Numai că la scadenţă, furnizorul nu a putut să încaseze banii, întrucât contul firmei nemţene era gol. Societatea Cable SRL din Oradea s-a constituit parte civilă în proces pentru 164.600 lei, diferenţa fiind achitată de inculpat în cursul anchetei.

Printr-un contract comercial din ianuarie 2009, furnizorul orădean s-a angajat să livreze echipamente de telecomunicaţii firmei romaşcane cu plata prin file CEC, scadente în mai 2009. La sfârşitul lunii ianuarie, imediat după ce a preluat societatea de la foştii administratori, Silviu Bejenaru împreună cu Doru Ursache au preluat marfă de la firma din Oradea în valoare de 150.000 lei şi au adus-o spre depozitare la foştii adminstratori. A doua tranşă de echipamente de telecomunicaţii a fost ridicată în luna februarie şi adusă tot la vechii administratori, iar filele CEC au fost semnate tot de Silviu Bejenaru, singurul cu drept de semnătură. Dar, pentru că ultima filă din cele patru de care dispunea a greşit-o, tânărul administrator a mai cerut un exemplar de la foştii patroni, iar Doru Ursache a semnat declaraţia pe propria răspundere prin care confirma semnătura de pe CEC, imitând-o pe cea a lui Silviu Bejenaru. În luna mai 2009, când furnizorul echipamentelor a vrut să încaseze CEC-urile, a constatat că firma nu avea bani în cont, iar ultima filă era scoasă din circulaţie.

Iniţial ancheta a fost demarată de procurorii orădeni, dar în 2011 dosarul a ajuns la Neamţ. Anchetatorii au cerut date şi de la Garda Financiară Neamţ, care a făcut verificări şi a constatat că echipamentele nu fuseseră înregistrate în contabilitatea Bin Production, astfel că la acuzaţia de înşelăciune s-a adăugat şi cea de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de peste 48.000 lei impozit pe profit şi TVA. Procurorii au stabilit că echipamentele fuseseră vândute unor indivizi, la preţuri sub cele de achiziţie. Mai mult, din luna martie 2009, la scurt timp de la preluarea societăţii, aceasta intrase în interdicţie bancară după un incident similar cu firma orădeană. Drept urmare, banca a făcut plângerea penală în baza căreia a fost începută urmărirea penală. La audieri, nici Silviu Bejenaru şi nici Doru Ursache n-au recunoscut acuzaţiile, iar procurorii au stabilit că foştii administratori n-au avut nici o implicare. Sentinţa de ieri nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Cristina IORDACHE