La grădiniţă, cu nasu-n mucegai!

O ţeavă spartă la Grădiniţa cu Program Prelungit „Spiru Haret” aşteaptă de aproape un an de zile ca gospodarii locului să o repare. Problema este că acea ţeavă se află în peretele ce desparte o toaletă de o sală de clasă în care învaţă o grupă mică, peste 20 de copii de 3 şi 4 ani fiind expuşi umezelii din acel perete şi, mai grav mucegaiului, care le poate afecta sănătatea.

„Ca să acopere peretele acela, doamnele de la grupă au aşezat un pătuţ în dreptul acelei zone, astfel încât copilul care doarme acolo după masă este cel mai expus. Noi am adunat bani, în vară, pentru a se face igienizarea şi nu s-a făcut”, ne spune unul din părinţii micuţilor.

De ceva timp a fost sesizată şi Primăria Piatra Neamţ, tot de către părinţii care spun că singurul răspuns pe care l-au primit de la personalul grădiniţei a fost că nu sunt bani pentru a fi reparată ţeava şi din acest motiv nu s-a văruit. Peretele ar fi crăpat oricum şi era o muncă în zadar.

Poate că o soluţie de rezolvare a acestei probleme de gospodărie internă – care pare mică în teorie, dar poate provoca suficiente neplăceri în practică – era să se fi găsit chiar printre părinţi un instalator care măcar să le spună cât ar costa reparaţiile. Părinţii ar fi făcut oricum efortul de a aduna banii necesari (chiar dacă cei mai mulţi dintre ei nu au lefuri mai mari de 800 de lei!), ca să repare acea ţeavă, pentru că, nu-i aşa?, copiii sunt cei mai importanţi. Însă numai pentru părinţi, s-ar părea!…

* Mai bine ne prefacem că nu-i nimic!

Aceasta este atitudinea personalului de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Spiru Haret”, aceea de a ascunde gunoiul sub preş. Am încercat să intrăm în acea sală de clasă ca să ne convingem care este situaţia. O doamnă Ştefania, care se pare că este asistentul medical al grădiniţei, ne-a spus pe un ton ritos, privindu-ne cu superioritate, că nu putem intra în grădiniţă „fără autorizaţie de la domnul director”. Directorul Liceului Comercial „Spiru Haret”, Victor Grigorescu, ce are în subordine grădiniţa, nu a fost de găsit de săptămâna trecută, până ieri. Era mereu plecat, ba pe la cercuri pedagogice, ba la inspectorat, ba pe la vreo firmă sau pur şi simplu nu se afla în birou.

Nici Primăria Piatra Neamţ nu a avut iniţiative, până ce „nu a intrat presa pe fir”. Carolina Nichitencu, şef al Compartimentului Finanţare şi Administrare Învăţământ Preuniversitar” recunoaşte că există o reclamaţie înregistrată în legătură cu această problemă de la Grădiniţa „Spiru Haret” de ceva timp, dar a ţinut să ne asigure că problema se va rezolva în cel mai scurt timp: „Se va deplasa o echipă de la o firmă trimisă de primărie la grădiniţă, pentru a face o evaluare la faţa locului. Vom face un calcul estimativ şi vom găsi fondurile necesare, după care se va efectua reparaţia”.

Ne întrebăm când ar fi ajuns în atenţia oamenilor de la primărie acea reclamaţie, dacă nu s-ar fi interesat presa de situaţia ei? Oricum rămâne de văzut şi cât va dura evaluarea şi găsirea banilor pentru o ţeavă spartă într-un perete.

*Ce riscă micuţii care aspiră spori de mucegai?

Există peste 270 de specii de mucegai care pot provoca banale rinite alergice, dureri de cap sau chiar depresie. Cea mai gravă afecţiune este astmul, iar frecvenţa producerii acestei boli în rândul copiilor a crescut mult în ultimii ani din cauza timpului îndelungat petrecut în spaţii închise, care creşte probabilitatea de a inhala spori de mucegai. Dintre problemele de sănătate pe care le generează prezenţa sporilor de mucegai, cel mai frecvent întâlnite sunt reacţiile alergice şi iritaţiile.