* Amenzi între 1.000 şi 50.000 lei plus distrugerea mărfurilor
Se ştie deja, din 13 decembrie este obligatoriu ca ingredientele alergene din produsele alimentare să fie trecute pe etichete, în cazul produselor din magazine, şi în meniuri, la restaurante. Totodată, din 13 decembrie 2016 consumatorii trebuie să fie informaţi despre valoarea nutritivă a alimentelor. Prin noile reglementări se urmăreşte o mai bună informare a consumatorilor, pentru protejarea sănătăţii şi intereselor acestora.
Cei care nu respectă noile prevederi pot primi amenzile sunt între 1.000 şi 10.000 de lei pentru etichetare incorectă şi între 5.000 şi 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte, dacă se constată că informaţiile respective au fost ascunse în mod intenţionat. În cea de-a doua ipoteză, va fi aplicată şi măsura opririi temporare de la comercializare a produselor, până se face o etichetare corespunzătoare.
Marius Dunca, preşedintele ANPC a precizat că operatorii economici care nu respectă noile reglementări nu vor fi direct amendaţi, dar produsele care pun în pericol sănătatea consumatorilor vor fi retrase şi distruse, ca şi în prezent. Oficialul a mai spus că şi după data de 13 decembrie vor mai fi consiliaţi operatorii economici în ce priveşte aplicarea noilor reglementări.
*Atenţionări suplimentare!
Noile etichete sunt acum întoarse pe toate părţile, consumatorii vor să ştie exact ce trebuie să conţină respectivul „petec” de hârtie. Pe lângă elementele de bază, deja ştiute, mai sunt şi alte atenţionări speciale care musai trebuie menţionate pe etichetă. Amintim câteva.
Astfel, se impune şi obligativitatea etichetării ingredientelor cu efecte alergene în cazul produselor oferite consumatorilor sub formă ambalată, vândute în vrac sau servite în restaurante. Componentele alergene din produse trebuie să fie înscrise în listă astfel încât să se evidenţieze de restul ingredientelor.
De asemenea, este obligatoriu să fie indicată pe etichetă ţara de origine sau locul de provenienţă pentru carnea de porc, de oaie, de capră şi de pasăre, miere, fructe, legume şi peşte. În prezent, este obligatorie indicarea originii numai în cazul cărnii de vită şi mânzat, ca urmare a situaţiei create de boala “vacii nebune”.
Totodată, sunt introduse elemente suplimentare de etichetare în cazul produselor alimentare cu adaos de cofeină în conţinut, altele decât băuturile pe bază de cafea şi ceai. Pe aceste produse este obligatorie înscrierea expresiei: “Adaos de cofeină. Nu se recomandă copiilor şi femeilor însărcinate”.
O altă prevedere a regulamentului, care va trebui respectată din 13 decembrie 2016, este aceea că eticheta produselor alimentare, precum şi meniurile trebuie să includă informaţii clare privind valoarea energetică şi conţinutul de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, proteine, zaharuri şi sare. În cazul în care operatorii economici furnizează deja, în mod voluntar, informaţii nutriţionale, acestea trebuie să respecte prevederile regulamentului.
Tina CONDREA