La centrele de permanenţă: gărzi profitabile, pacienţi puţini

garziPeste 8.000 de nemţeni au beneficiat, luna trecută, de servicii medicale gratuite în cele 20 de centre de permanenţă care funcţionează în judeţul Neamţ. Cei mai mulţi bolnavi au avut nevoie de tratamente, apelând cu precădere la centrele din mediul urban, unde şi densitatea populaţiei este mai mare.

Centrele de permanență functionează în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, în regim de cameră de gardă. Acestea sunt deservite de doctori care asigură astfel, continuitatea asistenţei medicale primare.

Medicii de familie sunt plătiţi cu 14,9 lei pentru fiecare oră de gardă efectuată în cabinetele de profil, indiferent dacă sunt solicitaţi sau nu pentru consultaţii, iar asistenţii medicali cu 4,9 lei mai puţin. Luna trecută s-au cam plictisit în gărzi medicii de familie de la centrele de permanenţă Med Class Roman, care au avut 101 consultaţii şi au efectuat 291 tratamente, o parte din medicaţie fiind acordată chiar persoanelor consultate. Potrivit statisticii întocmite de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, foarte puţine solicitări a avut, în septembrie,  şi CP Gară Roman, unde 167 de pacienţi au apelat la serviciile medicilor de familie pentru consultaţii, iar 196 pentru tratamente. Gărzile nu au fost prea solicitante nici la CP Dărmăneşti din Piatra Neamţ, unde au beneficiat de consultaţii clinice 141 de bolnavi, iar numărul tratamentelor administrate în baza recomandărilor medicale s-a ridicat la 277.

Cel mai solicitat centru de permamenţă din mediul urban rămâne cel din Mărăţei-Piatra Neamţ, cu 413 consultaţii şi 451 tratamente efectuate, în timp ce în mediul rural au avut cea mai mare nevoie de îngrijri medicale pe timp de noapte, în weekend şi în timpul sărbătorilor legale sătenii din Grinţieş (334 consultaţii şi 315 tratamente în septembrie).

Luna trecută, potrivit datelor centralizate de DSP Neamţ, medicii care au lucrat în centrele de permanenţă de pe teritoriul judeţului Neamţ au acordat 4360 de consultaţii şi au efectuat 6.000 de tratamente. În 69 de situaţii cazurile au depăşit competenţele medicilor de familie şi au fost direcţionate spre cabinetele de specialitate din ambulatoriu. Totodată, doctorii  au fost nevoiţi să cheme ambulanţa în 26 de situaţii de urgenţă.

Geanina NICORESCU