La ceas de bilanț: școli neautorizate sanitar, pază lipsă, fraudă la BAC, dascăli anchetați

 

La ceas de bilanț al managementului activității școlare în anul trecut, șefii județului i-au cam dojenit pe directorii unităților de învățământ pentru nereușitele din anul trecut, dar le-au și aplaudat realizările, cea mai apreciată fiind recunoașterea națională și internațională a celor mai buni elevi. La punctele negative au fost amintite zecile de școli fără autorizație sanitară, dar și inexistența pazei în o treime dintre unitățile de învățământ, culminând cu lipsa unei elementare împrejmuiri a perimetrului școlii în 14 cazuri. În anul trecut supus bilanțului nu au lipsit nici cazurile de infracționalitate, 40 la număr, 2 dascăli fiind anchetați de Poliție.

La ședința de bilanț susținută, ieri, de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Neamț,  Liceul Tehnologic Economic-Administrativ Piatra Neamț au participat președintele Consiliului Județean Neamț – Constantin Iacoban, prefectul Vlad Angheluță, comisarul șef Paul Tablan – șeful Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, dr. Dan Morenciu – director executiv al Direcției de Sănătate Publică Neamț, colonelul Ioan Nițică – șeful ISU Neamț, comisarul șef Ioan Popescu – aflat la conducerea ITM Neamț, precum și reprezentantul părinților, în persoana Mihaelei Nichifor – președintele Comitetului Județean al Părinților din Neamț.

La întâlnirea cu directorii au fost prezentate rezultatele obținute de oamenii învățământului preuniversitar nemțean, factori-cheie în creșterea calității educației și integrării noilor politici educaționale.

Frauda de la Bacalaureat – o pată neagră asupra calității învățământului nemțean

Prefectul Vlad Angheluță a accentuat, în alocuțiunea sa, faptul că tot timpul a fost adeptul adevărului și nu a făcut rabat de la acest crez la ceasul de bilanț al calității învățământului nemțean în anul școlar 2014-2015: „Credibilitatea este un lucru care se câștigă extraordinar de greu și se pierde foarte ușor. Și se recâștigă prin eforturi. Mă refer la acel incident care a avut loc la Bacalaureatul din anul trecut, care trebuie adus, astăzi, în discuție. Problema trebuie privită cu toată responsabilitatea și toți cei din sală trebuie să-i găsească soluții pentru ca lucruri de genul acesta să nu mai umbrească activitatea Inspectoratului Școlar Neamț pe viitor. Sunt convins că domnul inspector general Viorel Stan are un capitol distinct privind acest incident. Eu sper și cred că acest inspectorat va merge mai departe și va da în continuare valori, așa cum a făcut-o și până acum. Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu sunt foarte bucuros că am reușit să investim în logistică și să acordăm șanse egale tuturor în procesul de învățământ. În anul școlar 2014-2015 Guvernul a adus la Neamț 41 de microbuze școlare pentru mediul rural, un lucru extraordinar, un lucru care nu s-a mai întâmplat de foarte mult timp“.

Acele „întâmplări“ de la Bacalaureat – cum le-a catalogat „generalul“ Stan – au dat de gândit conducerii ISJ Neamț. „Eu cred că lipsește o anumită doză de maturitate în cazul unor cadre didactice și mai ales în cazul elevilor, așa încât vreau să le transmiteți elevilor și dascălilor că toate înregistrările de la Bacalaureat vor fi vizionate“, le-a spus inspectorul școlar general Viorel Stan directorilor de școli prezenți la ședința de bilanț.

În vara acestui an, Bacalaureatul s-a soldat cu 84 de candidați eliminați și 23 de profesori sancționați, 5 dintre ei fiind concediați

Prefectul de Neamț, Vlad Angheluță, a atins un alt punct nevralgic al sistemului de învățământ, acela al condițiilor în care se desfășoară actul educațional: dacă anul trecut erau 62 de unități școlare neautorizate sanitar, anul acesta au mai rămas 57. „Este responsabilitatea dumneavoastră majoră , dragi directori de școli, ca atunci când sunt disfuncționalități să luați de mână primarul și să încercați să rezolvați acele probleme. Accesul la apă potabilă, la o toaletă, este de bun simț, pentru că sunt investiții care nu necesită mai mult de 2.000 de lei. Or, destule școli nu au aceste utilități“, a conchis prefectul Vlad Angheluță.

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Neamț, dr. Dan Morenciu, a ținut să menționeze faptul că una dintre cele 57 de unități neautorizate, respectiv Școala nr. 1 Rădeni din Păstrăveni a reușit să îndeplinească cerințele pentru a primi autorizație de funcționare, acesta fiind un start bun și un exemplu pentru alte comunități, mai ales pentru autoritățile locale care trebuie să se implice în realizarea condițiilor propice pentru desfășurarea cursurilor în școli.

14 școli nu au nici măcar gard, iar o treime din totalul școlilor nu au pază

În alocuțiunea sa, comisarul șef Paul Tablan, șeful Poliției Județene Neamț, a atins o altă problematică, cea a siguranței în școli. Șeful IPJ a subliniat că la nivelul județului nostru există un plan de acțiune comun în ceea ce privește siguranța elevilor și a profesorilor în zona școlilor și în zona adiacentă, iar infracționalitatea în școli în anul școlar 2014-2015 se află pe un trend descendent, dar sunt și semne de îngrijorare: „Încă avem în județ 14 unități de învățământ care nu au nici măcar un gard împrejmuitor! Această cifră cred că spune multe despre contribuția factorilor din administrația locală acolo unde se găsesc aceste unități de învățământ. Și vreau să mai menționez că o treime din unitățile de învățământ nu beneficiază de pază umană și nici măcar de supraveghere video“.

În altă ordine de idei, comisarul șef Tablan a amintit că pe parcursul anului școlar trecut au avut loc 40 de evenimente de infracționalitate, respectiv 36 în incinta școlilor și 4 în zona adiacentă. Mai trebuie menționat că doi dascăli au fost anchetați, însă fără a fi trimiși în judecată.

Aproape 1,5 milioane de absențe înregistrate în anul școlar 2014-2015

Potrivit inspectorului școlar general Viorel Stan, datele statistice referitoare la situația la învățătură și starea disciplinară arată că, din totalul de 1.336.472 de absențe înregistrate anul școlar trecut, cele mai multe au fost la învățământul liceal. Promovabilitatea în învățământul primar a fost de 98,72%, fiind 286 de repetenți și cu situația școlară neîncheiată la 30 septembrie 2015, iar la învățământul gimnazial promovabilitatea a fost de 98,61%, cu 274 de repetenți și elevi cu situația neîncheiată. Liceul l-au promovat 97,07% dintre cursanți, fiind lăsați repetenți 530 de elevi.

Geanina NICORESCU