Mâine, la ora 12, va avea loc, la Biblioteca Judeţeană, evenimentul dezvelirii unui basorelief al cărturarului G. T. Kirileanu, prin care instituţia de cultură îşi omagiază patronul spiritual, la împlinirea a 54 de ani de la trecerea sa în veşnicie. Cu aceeaşi ocazie, va fi dezvelită şi o placă omagială amintind de istoricul bibliotecii judeţene.
„Istoria acestui lăcaş de cultură – concentrată într-o placă omagială ce va fi dezvelită în cadrul aceluiaşi eveniment – va fi prezentă începând de azi, ca mărturie a unui important capitol din destinul cultural al acestor ţinuturi”, a spus Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”.
Gheorghe Teodorescu Kirileanu s-a născut la 13 martie 1872, la Holda-Broșteni în judeţul Suceava şi a murit la 13 noiembrie 1960, la Piatra-Neamț. A fost un important cărturar, bibliofil, folclorist și editor român, membru de onoare al Academiei Române.
G. T. Kirileanu a atras atenția asupra risipirii manuscriselor lui Creangă, la zece ani după trecerea acestuia în veșnicie, devenind, din 1906, cel mai important și longeviv editor al scrierilor lui Ion Creangă. A fost, de asemenea, unul din primii editori ai scrierilor politice ale lui Eminescu.
În 1906, G. T. Kirileanu a intrat în serviciul Casei Regale, unde a primit răspunderea corespondenței în limba română și a petițiilor către suverani. Din 1909, a devenit și bibliotecar al Palatului Regal, precum și apropiat colaborator al Prințului Barbu Știrbey. A fost înlăturat din post în 1930, la urcarea pe tron a lui Carol al II-lea. Din 1935 s-a stabilit la Piatra-Neamț, în casa anume construită pentru el și biblioteca sa, pe str. Ștefan cel Mare nr. 25.
La 24 februarie 1956, a donat orașului inestimabila sa bibliotecă de circa 30.000 de volume, cu publicații dintre anii 1630-1960. Impresionanta colecție de manuscrise a fost donată Bibliotecii Academiei Române, prin mijlocirea viitorului director Gabriel Ștrempel.
Irina NASTASIU