La APIA Neamț, cu carnetul de rentier agricol

*Vizarea se face până pe 31 august
Rentierii agricoli nemţeni trebuie să se prezinte la Centrul Județean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Neamţ pentru vizarea carnetelor de rentier, până pe 31 august. Plata rentei viagere agricole se face într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, prin mandat poştal sau virament bancar. Vizarea carnetelor de rentier agricol este o condiţie esenţială pentru a beneficia de renta cuvenită. Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin persoane cu procuri autentice.
În județul Neamț mai avem în plată în jur de 300 rentieri agricoli.
*Renta este netransmisibilă!
Rentieri agricoli sunt persoanele fizice în vârstă de peste 62 de ani care deţin în proprietate până la 10 hectare de teren agricol şi care înstrăinează prin acte între vii sau arendează terenuri agricole. Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile aflate în proprietatea sa, având astfel siguranţa unei surse viagere de venituri garantate de stat. După înstrăinare, rentierul agricol poate rămâne proprietar pe o suprafaţă de teren agricol de până la 0,5 hectare, respectiv după arendare, rentierul agricol poate păstra pentru folosinţa personală o suprafaţă de teren agricol de până la 0,5 hectare.
Renta viageră agricolă este personală, netransmisibilă şi încetează la data decesului rentierului agricol. În cazul arendării, renta viageră agricolă încetează în termen de 30 de zile de la data încetării contractului de arendă, dacă în acest interval rentierul agricol nu face dovada încheierii unui nou contract de arendă. După decesul rentierului, moştenitorii vor încasa ultima rată scadentă la data decesului, în cel mult trei luni după deces, pe baza certificatului de moştenitor şi a carnetului de rentier agricol. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia poate fi încasată de moştenitorii săi, doar dacă, ei vor depune documentele la APIA Neamţ.
Programul de rentă viageră agricolă a încetat la 1 ianuarie 2012, când Uniunea Europeană a spus că renta este ajutor de stat. Rentierii care au dobândit acest statut până în 2012, vor continua să primească bani.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU