Jumătate din asociațiile de locatari au onorat invitația prefectului

asociatii (2)
*Problemele sesizate: prețul gigacaloriei și al altor utilități, indolența furnizorilor, legislație contradictorie, lipsa de promptitudine a Poliției

Doar jumătate din reprezentanții asociațiilor de proprietari din Piatra Neamț au onorat invitația la dezbaterea organizată de prefectul de Neamț, George Lazăr.
Sala de ședințe din Palatul Administrativ (care are 260 de locuri) ar fi trebuit să fie neîncăpătoare pentru președinții sau administratorii celor aproximativ 300 de asociații din Piatra Neamț însă cam jumătate din scaune au rămas neocupate.
Timp de două ore, cei 140-150 de reprezentanți ai asociațiilor au prezentat prefectului Lazăr și viceprimarului Aurelia Simionică problemele curente care dau bătăi de cap celor care răspund de traiul în comun la bloc.
Răspunzând temerii că prețul gigacaloriei va genera noi blocaje financiare, reprezentantul Primăriei Piatra Neamț a precizat să, în ședința de CL din octombrie se va propune majorarea subvenției de la 10% cât este în prezent, dacă nu la o valoare dublă, măcar la 15%. De asemenea, și în această iarnă, administrația locală va acorda ajutoare de încălzire.
Reprezentanții asociațiilor de locatari au pus pe tapet și problema datoriilor care cresc tot mai mult pe fundalul deprecierii nivelului de trai dar și greutățile generate de anumite agenții imobiliare care cumpără locuințe și, până le revând, ajung să aibă datorii foarte mari la întreținere.

“Alo, Poliția?”. ”Nu putem veni!”

Siguranța cetățeanului și intervenția – în unele cazuri deficitară – a instituțiilor cu atribuții în domeniu a fost abordată de reprezentanta Asociației de la blocul semilună Aurora: “Tot blocul nostru are la parter spații comerciale. Se învârt în jurul blocului, noaptea, diverse persoane dubioase. Au fost spargeri, am avut și o crimă acum câțiva ani, cu o femeie legată de calorifer. Sunăm. De la Poliția Locală ni se spune că nu au destui oameni, de la Poliția Națională la fel… Ce să facem, ne dau în cap…”.
Și prefectul și viceprimarul au cerut ca astfel de situații să fie reclamate și la cele două instituții. Aurelia Simionică a confirmat organigrama deficitară a Poliției Locale dar a precizat că Primăria intenționează lărgirea schemei de personal tocmai din aceste motive. Prefectul a subliniat faptul că Poliția este și în subordinea Prefecturii care se va implica în sensibilizarea instituției respective pentru creșterea gradului de operativitate: „Sesizați și la Prefectură. O să ne implicăm să-I facem mai atenți pe cei de la Poliție – ca să spun așa – cu datoria lor de a crește gradul de siguranță al cetățeanului”.

Sclavi pe plantațiile furnizorilor de utilități

O altă nemulțumire a celor care conduc asociațiile de proprietari se referă la relația cu furnizorii de utilități sau de servicii: „Nu există negociere, nu există un tratament corect. Practic se lucrează cu contracte STAS. Nu semnezi, nu primești utilități. Suntem desconsiderați, suntem la mâna lor. Ei au mereu dreptate, parcă sunt stat în stat. Culmea e că de multe ori sunt măsurate consumurile colective cu contori vechi de 10 sau 15 ani. Oricâte recalibrări ar face acestor aparate care nu au o durată de exploatare mai mare de 8 ani, ele sunt uzate moral. Să nu-mi spună mie cineva că, în condiții de criză, când tot omul strânge cureaua, cresc așa din senin consumurile. Dar proștii trebuie să plătească incompetența unor manageri”.
Un adevărat vârf de lance al supărărilor locatarilor s-a dovedit și de această dată Dragoș Seceleanu (cel care, acum câteva luni, a și organizat un protest în fața Palatului Administrativ): „La toate acestea adăugați și cadrul legislative deficitar. Avem legi care se bat cap în cap, avem legi perimate. Îmi pare rău că nu participă și domnii parlamentari la această discuție, ca să afle și ei ce legi sunt importante de dat pentru popor”. Organizatorii au explicat că parlamentarii nemțeni sunt la începutul săptămânii prezenți în cele două camere (în sală se afla, totuși, un consilier al deputatului Cătălin Drăgușanu) dar că aceștia vor fi informați oficial despre problemele ridicate la această întâlnire.
Problemele ridicate de participanți au fost multiple. Și bineînțeles că nu puteau avea rezolvare pe moment. Cu toate acestea, oamenii au apreciat că, după ani de zile în care nu au mai fost convocați oficial de o instituție a statului care să le ceară părerea, Prefectura Neamț a avut această inițiativă.

Propunere: scăderea TVA-ului la apă

Și prefectul George Lazăr consideră întâlnirea ca fiind una foarte utilă. „Toate aceste probleme, și de la Piatra Neamț dar și cele care vor fi prezentate miercuri, la Roman, vor fi centralizate, analizate și direcționate factorilor competenți. De exemplu, cele de natură legislativă vor fi remise și Ministerului Administrației dar și domnilor parlamentari de Neamț și vom face lobby pentru găsirea de soluții. Una dintre cele mai interesante propuneri mi s-a părut cea referitoare la scăderea TVA-ului la apă, după modelul operat deja la pâine. E de văzut ce rezultă în urma calculelor economice dar nu pot să nu constat că oamenii au dreptate pe partea de logică și motivare a acestei idei. Iar cât privește partea cu ordinea public, l-am și convocat pe șeful Poliției la mine, și pentru alte subiecte dar și pentru acestea”.
George Lazăr a subliniat, de asemenea, că este datoria tuturor autorităților (și locale și de stat) să țină o legătură cât mai strânsă cu cetățenii, cu comunitățile, să le asculte problemele și să caute soluții la acestea.

Daniel VINCA