Judeţul Neamţ şi cinci raioane din Basarabia au semnat DECLARAŢIA DE UNIRE

Documentul va fi suspus aprobării în prima şedinţă de Consiliu Judeţean
Sărbătoare, ieri, la Consiliul Judeţean Neamţ, într-un nou act de colaborare cu Republica Moldova, după ce preşedintele Ionel Arsene a reuşit să aducă, exact acum un an, Guvernul Basarabiei la Piatra Neamţ.
Un moment istoric contextual – 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România – moment la care şeful CJ a participat personal la pregătiri (înainte de vizita moldovenilor de peste Prut, a coborât să vadă cum este aranjată sala), pentru a nu se compromite cu nimic festivitatea.
Semnarea Declaraţiei de Unire s-a făcut la Teatrul Tineretului, pe o scenă aranjată în ton cu evenimentul, din care n-au lipsit tricolorul şi drapelul Basarabiei, tot un tricolor, răzeşii, şi masa, respectiv scaunele de epocă.
„Dragi fraţi de peste Prut, avem o istorie comună. Începând de azi, devenim părţi într-o unire administrativă”, a spus şeful CJ Neamţ, care a enumerat câteva proiecte de cooperare. „Sper ca această zi istorică să rămână şi în inimile şi în sufletele noastre şi să aibă importanţa care se cuvine”, a adăugat, la finalul dezbaterilor comune de la sediul Consiliului Judeţean, Ionel Arsene.
„Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am mai păşit o dată pe pământ românesc. Dumneavoastră rămâneţi a fi cei mai iubiţi dintre pământeni”, este una din cele mai frumoase declaraţii care s-au făcut, ieri, la sediul Consiliului Judeţean. Aparţine primăriţei Mariana Om Bun dintr-un raion basarabean.
„România este locomotiva Republicii Moldova. Dacă vorbim aceeaşi limbă şi suntem aceeaşi naţiune, trebuie să fim o ţară” (Alexandru Brânză, vicepreşedintele Raionului Ungheni).
„Cel mai important lucru, pentru noi, cei dincolo de Prut, este faptul că trebuie să înţelegem că avem acelaşi neam şi acelaşi sânge. Istoria trebuie să o facem noi, acum, nu să o scriem. O scriu alţii” (Alexandru Barbăroşie, preşedintele raionului Anenii Noi).
„Haideţi să fim de acord ca Prutul să devină apa interioară a României. Bine aţi venit în România dumneavoastră, în România noastră, în România tuturor celor de faţă. Dumnezeu să ne ajute să realizăm acest ideal extraordinar!”(Ion Asaftei, vicepreşedinte CJ Neamţ).
”Sunt onorată să trăiesc această lecţie de istorie. Avem oportunitatea de a învăţa unii de la alţii. În inima noastră suntem uniţi, pentru că toţi ne raportăm la neamul românesc”(Oana Bulai, consilier de stat).
Festivităţile s-au încheiat cu un spectacol folcloric susţinut de ansambluri din raioanele semnatare (Anenii Noi, Criuleni, Dundoșeni, Telenești și Ungheni) şi de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.
M.O.T.