Judeţul Neamţ, plin de fântâni contaminate cu nitriţi şi nitraţi

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a monitorizat sursele de apă de pe teritoriul judeţului, conform atribuţiilor ce-i revin prin Programul Național de Sănătate II privind supravegherea calității apei potabile distribuire în sistem centralizat în zonele de aprovizionare mari, şi conform Planului Național și Județean de control tematic privind sursele de apă potabilă. Conform unui raport întocmit în urma finalizării programului de monitorizare, raport prezentat în cadrul Colegiului Prefectural Neamţ, s-a constat că cea mai contaminată apă se află în special în fântânile publice din mediul rural.În anul 2013 s-au recoltat 4538 probe de apă, efectuîndu-se 6925 determinări bacteriologice și 7741 determinări fizico-chimice program monitorizare. De asemenea  s-au efectuat 141 controale tematice, cu recoltare de probe de apă.

„În Județul Neamț, în mediul urban,  aprovizionarea cu apă potabilă se realizează prin sisteme centrale de aprovizionare pentru oraşele Piatra Neamţ  – sursa de profunzime Captare Vaduri şi sursa de suprafaţă Captare Bâtca şi comunele D-va Roşie, Săvineşti, Zăneşti şi oraşul Roznov; municipiul Roman cu sursele de profunzime Simioneşti – Pildeşti, oraşul Bicaz şi comuna Taşca cu sursele de profunzime Ticoş şi oraşul Tg. Neamţ cu sursele de profunzime Lunca şi Preoţeşti. În mediul ruralaprovizionarea cu apă potabilă se realizează în sistem mixt, o parte din  comune având sisteme centrale de aprovizionare cu apă, realizate prin program SAPARD, sau prin Fonduri Europene Post Aderare FEADR și prin fântâni publice și instalaţii individuale de apă de folosinţă familială. În semestrul întâi 2014s-au recoltat 1779 probe de apă, efectuîndu-se 3196 determinări bacteriologice și 2571 determinări fizico-chimice, în cadru programului de monitorizare şi s-au pus în practică 38 controale tematice, cu recoltare de probe de apă.Principalele neconformități constatate, pentru anul 2103, au fost contaminarea bacteriologică, în special la fântânile publice din mediu rural –  zone sensibile – Costișa, Mărgineni, Ion Creangă, Adjudeni, Crăcăoani, Valea Ursului, Icușești, Horia, Bazna, Izvoare. În primul  semestru al anului 2014 ca zone sensibile, au fost remarcate localităţile Bicaz Chei, Gârcina, Dragomirești, Negrești,Dobreni, Tupilați, Războieni şi Ștefan cel Mare.

Contaminarea s-a produs cu diverși compuși chimici (datorită contaminării de vecinătate), în special cu nitriți-nitrați, iar în anul 2013 s-au înregistrat 8 cazuri de intoxicații acute cu nitriți la sugari. Principalele cauze de apariție a contaminării au fost neigienizarea și/sau dotarea necorespunzătoare a fântânilor publice, utilizarea compușilor chimici în agricultură nerespectarea prevederilor legale din domeniul sanitar, cu privire la amenajarea surselor de apă potabilă şi nerespectarea zonelor de protecție sanitară a surselor de apă. În cazul monitorizării, probele neconforme sunt comunicate  deținătorilor – primării, persoane fizice și juridice şi sunt consiliate în privinţa modului de curăţare şi igienizare a surselor de apă”, se arată în raportul întocmit de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

De asemenea se fac notificări către autorităţile locale din zonele cu apă contaminată cu nitriţi, pentru a asigura apă îmbuteliată pentru sugari şi copii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani. Totodată autorităţile trebuie să atenţioneze şi populaţia cu privire la sursele de apă nepotabilă. (I. Ştefănescu)