Județul Neamț numără 455.594 de persoane rezidente

prefectura* Această cifră plasează județul pe locul 17 la nivel național și pe locul 4 la nivel regional

Prefectul județului Niculina Dobrilă a condus, joi, 27 octombrie a.c., întâlnirea lunară a Colegiului prefectural care a avut pe agendă următoarele teme: învestirea noului subprefect al județului Neamț; populația rezidentă și populația după domiciliu; informare privind obiectivele și prioritățile Agenției de Protecție a Mediului Neamț (APM).

În ceea ce privește populația rezidentă, din informarea Direcției județene de Statistică se constată că, la data de 1 ianuarie 2016 în județul Neamț erau 455.594 persoane rezidente plasând județul, ca mărime, pe locul 17 la nivel național și pe locul 4 la nivel regional.

Din totalul populației rezidente, 64,5% aveau rezidența în mediul rural și 35,5% în mediul urban iar în ceea ce privește repartizarea pe sexe, 50,64% erau femei și 49,35% erau bărbați.

Din analiza structurii pe vârste a populației rezidente a județului, se observă că populația rezidentă la nivel de județ este relativ îmbătrânită, vârsta medie a populației rezidente fiind de 42,28 ani, cu mici diferențe pe medii de rezidență: 41,96 ani în mediu rural și 42,88 ani în mediul urban.

Analiza evoluției în timp a populației rezidente a județului reflectă o scădere demografică, în anul 2016 față de anul 2012 populația scăzând cu 2,74%.

În ceea ce privește populația după domiciliu, în județul Neamț la 1 ianuarie 2016 erau 577.359 persoane, municipiul Piatra Neamț deținând cea mai mare populație urbană (115.273 persoane), în timp de orașul Bicaz are populația după domiciliu cea mai mică (8.626 persoane). La nivel rural, localitatea cu cea mai mare populație după domiciliu este Săbăoani (11.863 persoane), iar localitatea cu cea mai mică populație după domiciliu este Văleni (1.531 persoane).

Referitor la ultima temă a ordinii de zi, în informarea APM au fost prezentate domeniile activității, obiectivele și prioritățile instituției. Astfel, printre obiectivele APM se regăsesc: creșterea vizibilității activității instituției, în conformitate cu prevederile legale, realizarea unei campanii de informare publică referitoare la protecția mediului din perspectiva gestionării deșeurilor, realizarea unei colaborări instituționale mai eficiente cu Garda de Mediu – Comisariatul Județean Neamț pentru identificarea tuturor măsurilor ce trebuie impuse prin actele de reglementare specifice și cu Inspectoratul Școlar Județean în scopul creșterii numărului de acțiuni specifice activităților de educație/ conștientizare ecologică. Una dintre priorități o reprezintă operaționalizarea efectivă și la standardele necesare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor.

Tot în cadrul Colegiului prefectural, reprezentantul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, Vasile Avădanei, a prezentat proiectul „Mă întorc iar în sat“, proiect finanțat de Direcția județeană de Tineret și Sport și implementat de Centrul de Incubare Creativ Inovativ de Afaceri Roznov.

Daniela SAVU