Judecătorii vor ca procurorii să dea concurs

robe_resize

*Asociaţia Magistraţilor face propuneri de modificare a Constituţiei

Promovarea procurorilor în funcţii de conducere fără a trece prin concurs este motivul pentru care magistraţii au cerut Consiliului Superior al Magistraturii să revoce ultima hotărîre în acest sens. Gabriela Baltag, preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România, judecătoare la Secţia civilă a Tribunalului Neamţ, a cerut recent CSM să anuleze decizia plenului prin care procurorul Marius Constantin Iacob şi procuroarea Gabriela Scutea au primit gradul de procurori de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

“Este pentru prima dată în istorie când promovarea unui procuror se face printr-un act administrativ, asta este ceea ce am contestat noi şi am cerut revocarea hotărârii plenului CSM”, spune preşedinta AMR. “Până acum procurorii obţineau hotărâri ale instanţei care erau puse în aplicare, deşi prin statutul magistraţilor se reglementează clar că promovarea în grad profesional se face doar prin concurs. Or, acum, CSM-ul a decis printr-un act administrativ ca cei doi procurori să primească grad profesional, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Dacă CSM-ul nu revocă hotărârea, vom deschide acţiune în instanţă”, a mai spus preşedinta AMR.

Procurorul Marius Iacob, adjunctul DNA, şi procuroarea Gabriela Scutea de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, sunt nume sonore ca şi dosarele pe care le-au instrumentat. Ei deţin funcţii de conducere importante, decizia CSM reuşind să producă scandal şi discriminare în sistem, în sensul că la orice alt parchet procurorii trebuia să dea examen pentru a avansa în grad profesional, în timp ce la DNA şi DIICOT se putea eluda concursul doar prin faptul că procurorii şefi ai acestor unităţi de parchet admiteau după un simplu interviu ca anumiţi procurori din parchete de judecătorii, tribunale şi curţi de apel să fie angajaţi la DNA”, adaugă judecătoarea Gabriela Baltag.

Pornind de la această ultimă situaţie, Asociaţia Magistraţilor a făcut o serie de propuneri de modificare a Constituţiei aşa încât lucrurile să fie clare în ce priveşte categoria profesională a procurorilor, care revendică independenţa principială a magistraţilor, deşi se află subordonaţi ierarhic şi politic.

“Nu poţi spune că o categorie profesională este independentă politic, atâta vreme cât este subordonată unui ministru numit politic. Pe de altă parte, nu poţi susţine că eşti independent, atât timp cât eşti subordonat ierarhic unui şef care îţi controlează lucrările! Noi, judecătorii, nu mai putem merge pe acelaşi drum cu procurorii, dacă ei nu luptă pentru independenţa lor reală!”, a declarat preşedinta AMR.

Propunerile de modificare a Constituţiei făcute de AMR se întind pe 20 de pagini şi se referă şi la judecători, nu doar la procurori.

Cristina IORDACHE