Judecătoarea Iulia Paisa, achitată definitiv la Înalta Curte!

p1Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, luni seara, sentinţa definitivă în cauza în care judecătoarea Iulia Paisa a fost judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Înalta Curte a respins apelul DNA şi a admis apelul inculpatei, hotărând achitarea judecătoarei pentru acuzaţia de abuz în serviciu şi fals intelectual şi ridicarea sechestrului instituit în cauză.

Sentinţa atacată a fost dată de Curtea de Apel Bacău în luna iunie 2015, prin care judecătoarea Iulia Paisa fusese achitată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei şi s-a decis încetarea procesului penal pentru fals intelectual întrucât intervenise prescripţia răspunderii penale şi primise o condamnare de un an închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. În acest dosar, Curtea de Apel Bacău i-a achitat pe grefiera Mirela Rengheş pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanei şi fals intelectual şi pe Aurel Lazăr pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanei. Acţiunile civile în cauză au fost, de asemenea, respinse de magistraţii băcăuani privind pe Ion Hîrţan, Elena Goroaia, Ana State şi Georgiana Boatcă, ca fiind nefondate.

Dosarul a fost instrumentat de DNA Constanţa în baza unei plângeri făcută de un nemţean. În rechizitoriu se arată că judecătoarea Iulia Paisa ar fi comis 41 fapte de abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi fals intelectual, din perioada 2006 – 2009. Aurel Lazăr, administrator la o societate comercială din Dumbrava Roşie, a fost acuzat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar Mirela Rengheş, grefier la Judecătoria Piatra Neamţ, pentru complicitate la abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi fals intelectual. În actul de inculpare se arată că în perioada 5 iunie 2006 – 3 iunie 2009, Iulia Paisa fiind sprijinită de ceilalţi doi inculpaţi şi-ar fi exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de judecător în cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ, la judecarea a 41 de cauze civile, în a căror soluţionare inculpata şi-a îndeplinit în mod defectuos sau nu a îndeplinit mai multe acte, încălcând numeroase dispoziţii procesuale, cu scopul de a-i deposeda pe pârâţi de terenurile situate în judeţul Neamţ (o suprafaţă însumând 242.890 mp) care le aparţineau şi de a procura un avantaj patrimonial inculpatului Lazăr Aurel.

Cristina IORDACHE