Judecarea judecătoarei Gabriela Baltag la CSM, amânată

Baltag, Gabriela*Raportul Inspecției Judiciare referitor la Gabriela Baltag, președinta Asociației Magistraților din România, argumentează că aceasta ar fi încălcat Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor, care stipulează că „judecătorii și procurorii nu își pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională și morală a colegilor lor“

Luarea unei decizii de către Consiliului Superior al Magistraturii față de raportul Inspecției Judiciare care s-a autosesizat în privința judecătoarei Gabriela Baltag, de la Tribunalul Neamț, a fost amânată. Secția pentru judecători a CSM a decis să se reunească pe 17 decembrie.

Raportul IJ se referă la concluziile desprinse în urma anchetei demarată față de președinta Asociației Magistraților din România, din oficiu, privind o eventuală încălcare a normelor Codului deontologic al judecătorilor și procurorilor. Aspectul vizează solicitarea publică făcută de președinta AMR prin care a cerut demisia judecătoarei Livia Stanciu de la conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție legat de cazul Rarinca (cea care a fost acuzată de șantaj la adresa președintei ICCJ). Inspecția Judiciară a declanșat o anchetă pornind de la faptul că judecătoarea Gabriela Baltag ar fi încălcat articolul 18 alin. 2 din Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor, care stipulează că „judecătorii și procurorii nu își pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională și morală a colegilor lor“. După începerea cercetării de către IJ, mai mulți judecători din țară au înaintat CSM o scrisoare prin care acuză IJ de presiuni. „În schimb, Inspecția Judiciară s-a sesizat imediat, dispunând cercetarea unui lider de asociație, pentru exprimarea unor puncte de vedere referitoare la conduită unei persoane aflate în fruntea sistemului judiciar, preocupare legitimă, care se încadrează în activitatea constantă a asociațiilor profesionale de a pune încrederea publicului în sistemul judiciar mai presus de imaginea persoanelor cu funcții de conducere. Demersul este în deplin acord cu Principiile de la Bangalore privind conduită judiciară (2002) – Valoarea 1 – Independența, art. 1.3. – Judecătorul nu numai că va trebui să nu aibă niciun fel de legături nepotrivite și să nu fie influențat de puterea executivă și de cea legislativă, ci trebuie să și apară astfel în ochii unui observator rezonabil – și art. 1.6. – Judecătorul va manifesta și va promova înalte standarde de conduită judiciară în scopul de a întări încrederea publicului în corpul judiciar, încredere fundamentală pentru a menține independența justiției. Acțiunea Inspecției Judiciare reprezintă un act de presiune fără precedent asupra libertății de exprimare a asociațiilor de magistrați, inclusiv prin presiunea mediatică exercitată, cercetarea fiind adusă la cunoștința publică înainte de înștiințarea judecătorului vizat. Ne exprimăm, pe această cale, solidaritatea cu judecătoarea Gabriela Baltag – președinta Asociației Magistraților din România – și reafirmăm că o justiție liberă este o justiție ai cărei lideri asociativi își pot exprimă opiniile vizând chestiuni esențiale privind justiția, în mod real independent, fără teama unor represalii“, se arată în documentul remis CSM de judecători.

Cristina IORDACHE