Jos Purcel! Sus Sarion!

girov purcel

Serialul viceprimar la Girov – episodul 5
Hotărât lucru, în Consiliul Local Girov ar trebui dat cu agheazmă. Astăzi este anunțată o ședință extraordinară unde, printre cele 4 puncte de pe ordinea de zi, cel mai zgomotos se anunță cel referitor la schimbarea viceprimarului.

Ar fi a cincea în actualul mandat. Din iunie 2012, s-au succedat în poziția de adjunct al primarului Vasile Olaru – în ordine – Vasile Purcel, Florinel Sarion, Valeriu Andrieș şi iar Vasile Purcel. Din ce se vehiculează în Girov, cei cinci inițiatori ai ședinței extraordinare și ai proiectului cu pricina plus aliații lor merg la şedinţa de mâine cu intenția de a vota, ca nou viceprimar, iar pe… Florinel Sarion.

Semnături „rele” sau bune

Bineînțeles că Vasile Purcel consideră nelegal demersul consilierilor. La a doua sa validare ca viceprimar a avut în spate o hotărâre judecătorească. Pe lângă altele, invocă faptul că acum, documentele ar avea doar două semnături „pe bune” (Florinel Sarion și Ciprian Avasiloaie) ale consilierilor inițiatori, celelalte trei (Vasile Enache, Ștefan Lungu și Vasile Guriuc) fiind făcute de altă mână.
“Vasile Enache mi-a spus chiar el că nu a semnat”, spune Purcel. “Domnul Purcel ori nu a înțeles ce i-am spus eu, ori se joacă cu vorbele. I-am zis, mai demult, că nu am semnat o ciornă, un document inițial. Dar convocarea de ședință am semnat-o cu mâna mea și nu retractez, că doar nu sunt copil”, corectează Enache. Sarion pune și el lucrurile la punct: “Nu ne jucăm cu așa ceva. Domnul Purcel să nu mai acuze așa, în vânt. Să fie întrebat fiecare consilier din cei cinci și să vedem ce vor spune. Semnăturile sunt autentice”.

Competență sau majoritate politică

Un alt punct în care părerile celor implicați se despart este motivația care poate duce la demiterea unui viceprimar. „Au motivat, pueril, că nu m-am implicat în problema apei de la Turturești și de la Gura Văii. Domnule, eu de câteva săptămâni stau numai pe dealurile astea și caut soluții. Plus că au propus direct demiterea, fără să aibă avizul comisiei juridice, fără să fi fost o comisie disciplinară, fără să-mi fi dat întâi vreo sancțiune preliminară, vreo mustrare ceva”.
Dincolo de sentimentul unei nedreptăți personale, aici viceprimarul Purcel este ușor pe lângă Legea 215 a Administrației Publice Locale care prevede, la art. 45, că “Problemele înscrise pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local nu pot fi dezbătute dacă nu sunt însoţite de raportul compartimentului de resort din cadrul aparatului propriu de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale, care va fi elaborat în termen de 30 de zile de la solicitarea iniţiatorului, precum şi de avizul comisiei de specialitate a consiliului, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 40 alin. (2) şi (4)”. Iar alineatul 2 al articolului 40 se referă la ședințele extraordinare, deci pică obligativitatea avizului Comisiei Juridice (care, tot conform legii, și în rest e doar consultativ).
De asemenea, și partea cu motivarea e perimată juridic. În legislația veche se vorbea de “propunere motivată” și de vot cu două treimi, acum, aceeași Lege 215 (cu modificările aduse) prevede sec – la articolul 57 alineatul 4 – “Schimbarea din funcție a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată cu votul majoritatii consilierilor in funcție, la propunerea primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcție”.
Altfel spus – ce a gândit legiuitorul a fost confirmat apoi de practică – acum se merge pe ideea că deși face parte din Executiv (rămânând, în continuare cu drept de vot în Consiliu), plecând de la modul cum e ales (majoritate simplă, vot nu criterii de competență), viceprimarul este o expresie a unei majorități politice de la un moment dat. Schimbarea majorității din Consiliu Local se poate solda și cu schimbarea viceprimarului, fără să fie vorba de motive administrative sau de profesionismul cu care acesta și-a îndeplinit sau nu sarcinile.

Trocul secret

La renumirea lui Purcel în funcția de viceprimar a fost o înțelegere între majoritatea consilierilor de la Girov: Purcel să fie doar o perioadă vice, locul să-i fie luat apoi de Sarion, iar el să devină city-manager.
„Da, așa e. Dar de unde știți?, a întrebat Purcel. Dar vedeți, acum mă schimbă fără să fie respectată înțelegerea, că nu a venit avizul de la ANFP pentru acel post și pentru bugetarea lui. Domnul Sarion a promis că se ocupă, că intervine dar nu s-a rezolvat”, spune Purcel.
“Dar ce, Sarion e director la ANFP? Da, am sprijinit primăria în acest demers atât cât îmi permite legea. Mai departe era treaba altora că, după cum se știe, primăria reprezintă oficial comunitatea în relațiile cu instituțiile publice. Mai bine întrebați pe alții de ce după demersurile mele nu au mai făcut nimic. Era și interesul domnului Purcel, dar poate între timp s-a răzgândit”, parează Sarion.
„Înțelegerea între părți asta a fost, să punem viceprimar de la USL, să aibă cine deschide ușa la cei care guvernează țara. Cum care părți? Majoritatea de la USL și de la fostul APEL care am ajuns la concluzia să terminăm cu certurile și să facem ceva pentru comună și că e nevoie de un viceprimar care să nu fie pe post de soldat în gardă ci să alerge pentru binele comunității”, argumentează și Enache.

Spălat pe ochi cu apă plată

Ca orice discuție legată de funcția de vice, și la acest episod se ajunge la suprafețele de teren deținute de unii crescători de animale. Purcel – reluând la virgulă supărările fostului vice Andrieș, inclusiv la plecarea respectivului din funcție – arată cu degetul spre Sarion și Enache. Sarion spune că totul nu e decât praf în ochi: „Altceva nu știe să zică? Bun! Deci, și în aceste două cazuri și în altele, suprafețele deținute de crescători sunt sub cele la care i-ar îndreptăți numărul de capete de animale. Au fost controale de la primărie în primăvară, au fost, sunt și vor fi controale de la APIA, totul e în regulă, dar sunt unii care nu știu să spună altceva. Iar în ce-l privește pe Sarion, adevărul este acesta: eu, acum, nu am niciun metru pătrat concesionat. Am avut, pe o firmă, înainte de a ajunge consilier local. Între timp am înstrăinat acea firmă deci nu am nici în clin, nici în mânecă. Numai că unii nu pot sau nu vor să priceapă”.
Tot Sarion a precizat că, de fapt, la ședința extraordinară de azi sunt două puncte mult mai importante: cele referitoare la proiecte pentru apă la Turturești și Gura Văii (sate unde acum sunt folosite instalații empirice de apă, cu un debit anemic). Și că deja are promisiuni – de la factori importanți, firește – că în 2014 ar putea fi alocări financiare pentru Girov, pe aceste probleme.
Până atunci, situația e cea descrisă, ieri dimineață, de un cetățean care a sunat la redacția ziarului Ceahlăul: „Bună ziua. Sunt un cetățean european din Turturești. Noaptea stau treaz, doar-doar e un pic de debit, să adun două-trei găleți de apă. În rest, beau apă minerală și mă spăl pe ochi cu apă plată”.

Daniel VINCA

Soluția primarului

“Eu le-am zis, în glumă, că dacă ne-ar permite legea, ar trebui dată o hotărâre prin care fiecare din cei 15 consilieri să fie viceprimar câte patru luni. Fără certuri, fără patimi din astea, am rezolva elegant” – Vasile Olaru, primarul comunei Girov / Ziarul Ceahlăul, 1 mai 2013