Joburi multe la Bursa Muncii, interes scăzut din partea tinerilor

20/10/2016

rezultate-bursa5*Ieri, în tot județul Neamț, la târgul pentru absolvenți au participat 554 de aspiranți la posturi și 97 de agenți economici *La finalul acțiunii, reprezentanții firmelor au angajat pe loc 40 de tineri, iar 169 au fost selectați pentru interviu * Anul trecut au participat mai puțini agenți economici și s-au prezentat mai mulți doritori de joburi

Ieri dimineață, începând cu ora 9, pe o vreme nu tocmai prietenoasă, la Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț s-a desfășurat Bursa Muncii pentru absolvenți. La eveniment au participat 97 de agenți economici, respectiv 45 la Piatra Neamț, 44 la Roman și 8 la Târgu Neamț, care au oferit 758 locuri de muncă vacante. În ordine, cele mai multe joburi au fost la Roman – 378, la Piatra Neamț – 326 și 54 la Târgu Neamț. În aceeași zi, la acest eveniment, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț a reușit să adune 554 de persoane, respectiv 283 la Piatra Neamț, 193 la Roman și 78 la Târgu Neamț. Ca urmare a acestei acțiuni, 40 de absolvenți au fost angajați pe loc, iar 169 au fost selectați în vederea încadrării.
La Piatra Neamț, gazda acestei activități a fost Centrul de Formare Profesională. La intrarea în instituție, șomerii interesați se puteau înscrie și la cursurile organizate în această lună de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț. În plus, absolvenții puteau să primească și consiliere cu privire la locurile de muncă vacante în străinătate, intermediate prin rețeaua EURES. La câțiva pași mai încolo, tinerii erau îndrumați către cele două încăperi unde se aflau angajatorii, care urmau să-i cunoască pe absolvenții aflați în căutarea unui loc de muncă. Din păcate, puțini au fost cei care au dorit cu adevărat să participe la interviu, mulți dintre șomeri doar dând o raită printre bănci, după care și-au luat tălpășița din instituție, mulțumiți că au făcut prezența și nu vor rămâne fără indemnizația de șomaj…

*Reprezentanta unei firme îi ruga frumos pe absolvenți să intre la interviu, dar fără succes

La un moment dat, chiar am asistat la un moment mai delicat (pe lângă lumina difuză de pe holul de la intrare), când o reprezentantă a unei firme prestigioase din Neamț se ruga de tineri să vină să discute cu dânsa, mai ales că pe cartonul prezentare erau descrise destule joburi care așteptau să fie ocupate.
„Avem multe locuri de muncă vacante, atât pentru persoanele cu studii superioare, cât și pentru cei cu studii medii și necalificați. Firma noastră se află într-o dezvoltare continuă, dar din păcate ne lipsește forța de muncă bine calificată, dar și cea necalificată. Noi dorim să angajăm și muncitori necalificați, pe care ulterior să-i pregătim la locul de muncă. Doar avem disponibile 20 de posturi! Pentru șomerii care au terminat o facultate în domeniul tehnic, sunt vacante 10 posturi. Din păcate, până în prezent, pe liste am înscris doar câteva persoane. Se vede că tinerii sunt dezinteresați să-și găsească de lucru“, ne-a spus Liliana Ispășoiu, director de resurse umane la firma KOBER Piatra Neamț.

*„Sunt multe oferte pentru lucrătorii comerciali, mai ales că în curând se vor deschide câteva supermarketuri“

De partea cealaltă, Daniel Chirilă, directorul executiv al AJOFM Neamț, a dorit să facă următoarele precizări despre târgul de muncă pentru tineri:
„Astăzi (ieri, n.r.) desfășurăm acțiunea noastră tradițională din fiecare toamnă, e vorba de bursa locurilor de muncă pentru absolvenți. Este o bursă generoasă, mai ales pe partea de locuri vacante, unde 326 sunt doar la Piatra Neamț. Acum am venit de la Roman, unde angajatorii au oferit peste 380 posturi. La Piatra Neamț din cele 326 de slujbe, 45 sunt pentru șomerii cu studii superioare. Pentru acest eveniment au fost contactați 189 de agenți economici, din aceștia și-au confirmat prezența 42. Până la acest moment, la bursă au venit 38 de angajatori. Pentru șomerii cu studii superioare există ocupații de ingineri IT, programatori, ingineri construcții, ingineri tricotaje, ingineri mecanici, economiști, electrotehniști, kinoterapeuți și juriști. Principalele ramuri de activitate au fost servicii, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și construcții. Sunt multe oferte pentru lucrătorii comerciali, mai ales că în curând se vor deschide câteva supermarketuri și sunt multe solicitări pe această linie. Pe partea de forță de muncă am mobilizat toți șomerii din evidențe. Aici trebuie să recunoaștem un fenomen care se întâmplă în acest moment, fiindcă foarte puțini tineri s-au înscris la agenția de șomaj, undeva în jur de 300 de persoane din toată generația de absolvenți. Interesul este mai scăzut, deoarece ajutorul de șomaj a rămas foarte mic, numai 250 de lei pe lună, și atunci, nemaiavând interes financiar, multe persoane nu se mai înscriu în evidențele agenției de șomaj. Dar în perioada imediat următoare, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, ca partener al Agenției Naționale de Ocuparea Forței de Muncă, va începe implementarea proiectului de integrare și de identificare a tinerilor care au terminat școala și nu sunt în evidențe și nu urmează niciun curs de formare profesională. Pentru aceștia, legislația națională, care este cuplată cu cea europeană, va oferi o serie întreagă de măsuri și facilități, iar atunci, mai mult ca sigur că interesul acestor tineri va fi mult mai mare pentru aceste proiecte europene, pe care le vom demara în perioada imediat următoare. E important de știut că legea prevede că acele persoane care refuză să participe la măsurile noastre active, respectiv burse și cursuri de formare profesională, le vom scoate efectiv din plată“, ne-a declarat Daniel Chirilă, directorul executiv al AJOFM Neamț.
Tot ieri, printre participanți, am găsit-o și pe Cristina Vacariu, o tânără de 24 de ani din Piatra Neamț, care a terminat o facultate și un master, și care încerca să-și găsească un loc de muncă, pe măsura pregătirii sale, respectiv finanțe-bănci.
„Am făcut facultatea și masterul la Cluj. În perioada celor doi ani de masterat am lucrat consilier economic, dar între timp s-a desființat acel post și am fost nevoită să vin la Piatra Neamț, unde încă n-am găsit de lucru în pregătirea mea, iar asta chiar dacă am lăsat multe CV-uri la bănci. La această bursă am văzut un singur post care mi se potrivește. Oricum, eu sunt hotărâtă să revin în Cluj, deoarece acolo găsești o piață de muncă mai variată, mai ales în domeniul finanțe-bănci. Sunt dezamăgită fiindcă termini o facultate și nu ai unde lucra. În ziua de azi, majoritatea firmelor cer experiență, dar pe care nu ai de unde să o capeți“.
La Bursa locurilor de muncă de anul trecut, 88 agenți economici au oferit 740 de slujbe la 736 de șomeri. La sfârșitul acțiunii, 57 de absolvenți au fost angajați pe loc, iar după o lună, din cele 261 persoane selectate în vederea încadrării, 108 obținuseră un job.

V. ANDRIEȘ