Jandarmii nemțeni sărbătoresc 123 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale

01/09/2016

jandarmi*Sunt dovezi că în județul nostru au existat secții și posturi rurale de jandarmi

 Astăzi se împlinesc 123 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale în România, moment de sărbătoare în care merită evocați înaintașii jandarmilor care au clădit instituția cu fapte de glorie și eroism.

În anul 1893, la data de 1 septembrie, a intrat în vigoare „Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale“, promulgată prin Decret Regal de către Carol I. Această lege prevedea instituirea unui Corp de pază și ordine, cu caracter militarizat, în toate localitățile rurale din țară, deoarece structurile anterioare nu făceau față situației complexe de pe teren și nu corespundeau unui stat european modern.

„Muzeul Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț păstrează momente din frumoasa moștenire lăsată de predecesorii noștri, fiind reliefată în fotodocumente și fotografii istoria Jandarmeriei Rurale în Neamț. Din studiul documentelor, care atestă existența Jandarmeriei în Neamț, a rezultat că la nivelul județului existau secții și posturi de jandarmi.

Jandarmeria își începe activitatea la nivelul Județului Neamț începând cu anul 1893, fiind organizată cu această ocazie Compania de Jandarmi Neamț. La nivelul anului 1908, în județul Neamț existau 10 secții de jandarmi și 57 de posturi, având un caracter preponderent îndreptat către zonele rurale. Deși în următorii ani posturile de jandarmi au crescut numeric, totuși până în 1938 nu se organizase în fiecare comună câte un post de jandarmi“, subliniază Compartimentul informare și relații publice al Jandarmeriei Neamț.

Este de remarcat faptul că legea a pus accentul pe atribuțiile Jandarmeriei de „a veghea în localitățile rurale la siguranța publică, la menținerea ordinii și executarea legilor“. Conform acestui cadru legal, în toate comunele din țară se înființau plutoane, companii, secții și pichete de jandarmerie, aflate în subordinea directă a primarilor. Din punct de vedere al misiunilor de poliție judiciară, la acea vreme (1893) jandarmii se subordonau judecătorilor de instrucție și procurorilor.

Deși desființată în mod nejustificat de către noua putere a țării în anul 1949, instituția Jandarmeriei Rurale a rămas în memoria și în conștiința românilor. Acest fapt ne obligă ca an de an la 1 septembrie să comemorăm acest eveniment și să ne reamintim rolul jandarmilor rurali în modernizarea statului român. După 1989, instituția Jandarmeriei și-a recăpătat locul în societate, tocmai pentru că siguranța publică, echilibrul, normalitatea și respectul pentru cetățean sunt vitale într-o comunitate sănătoasă“, a precizat inspectorul șef al IJJ Neamț, maiorul Radu-Vasile Olariu.

Geanina NICORESCU