Jaf armat la maşina Poştei

* Trei indivizi cu cagule au furat 23 de miliarde din banii de pensie

* Sacii erau transportaţi cu o Dacia papuc veche „asigurată” cu un lăcăţel

* „Mânuitorul de valori” era înarmat cu un spray lacrimogen vechi

Dacă era nevoie de o dovadă clară că a pune 25 de miliarde de lei într-o Dacia  hârbuită, în grija unui „mânuitor de valori” înarmat cu un spray lacrimogen expirat, nu-i deloc sigur, iaca Poşta Română a căpătat-o ieri dimineaţă. La un kilometru jumătate de intersecţia de la Baratca, Bârgăoani, maşina a fost „încadrată” aproape elegant de două autoturisme, care s-au poziţionat în faţă şi în spate şi nu i-au dat şoferului decât o singură posibilitate: să oprească. Imediat, trei indivizi cu cagule (unul a rămas la volanul unuia din autoturisme) au coborât şi au năvălit peste ocupanţii maşinii cu bani. „Mânuitorul de valori” n-a apucat să folosească arma de temut din dotare (sprayul expirat), că a fost pocnit peste faţă cu patul unui pistol, legat fedeleş şi transportat în locul sacilor din spate, care între timp fuseseră transferaţi în maşinile atacatorilor. Şoferul a scăpat nebătut şi nelegat, dar a fost şi el „depozitat” lângă colegul său. Maşina poştei era „asigurată” cu un lacăt prăpădit, care a zburat în 3 secunde, iar în locul lui tâlharii au pus o şurubelniţă. Şoferul şi colegul lui au bătut cu picioarele în uşi, şurubelniţa a căzut, iar ei au reuşit să se elibereze şi să dea fuga în sat, la oficiul poştal, să anunţe ce li s-a întâmplat.

Evident, lumea din sat a înţeles că jaful s-a întâmplat în centru, în faţa Oficiului poştal, şi a comentat evenimentul ca fiind „exagerat”. „Oamenii merg cu vitele de la 6 dimineaţa, copiii se duc la şcoală, la 7 jumate e forfotă, ei n-o avut gură să răcnească?”, se întreba uimită o bătrână după ce aflase că nu mai primeşte pensia pentru că banii au fost furaţi.

Mult mai ponderat, Petrică Şchiopu, primarul de Bârgăoani a vorbit despre un jaf cu premeditare: „Culmea este că, în ciuda a ceea ce s-a întâmplat, noi nu avem probleme cu furturile, suntem o comună liniştită. Aici e vorba de premeditare. Am înţeles că maşinile au stat multă vreme în zona Baratca şi au aşteptat acolo. Mă întreb totuşi cum de nu s-a întâmplat pe la Girov, încolo, unde nu e nici o casă, ci tocmai aici la un kilometru de sat. Aici oricum era mai riscant că ies oamenii la prăşit, putea să vadă cineva. Problema este de unde vor primi acum oamenii pensiile, că în maşina aia erau banii pentru toată zona şi pentru comunele din jurul Romanului”.

Partea proastă este că n-a văzut nimeni nimic suspect. Doar cei atacaţi au spus ceva despre numerele de înmatriculare, unele de Iaşi şi altele străine, dar cu siguranţă erau false şi nu ajută cu nimic ancheta. Dar nenumăraţi săteni au trecut pe lângă maşinile oprite care îşi aşteptau prada, numai că se pare că nu toţi au fost atenţi. Dacă cineva a reţinut marca  sau culoarea autoturismelor este rugat să se adreseze poliţiei şi să furnizeze aceste informaţii.

* „Evenimenul” şi normalitatea la Poştă

 Cum era de aşteptat, directorul Poştei Neamţ nu a fost împuternicit să dea nici un fel de informaţii. Daniel Stoleru a participat, însă, la mai multe întruniri organizate de poliţie, împreună cu directori de bănci şi reprezentanţi ai instituţiilor care transportă valori, şi, dacă nu ştia deja, a aflat cam ce măsuri trebuie luate pentru ca „expunerea” la astfel de jafuri să fie cât mai mică. Numai că Poşta stă prost financiar şi salariaţii îşi riscă viaţa nu doar când distribuie banii de pensii pe la oficiile din judeţ – în zile fixe pe care le ştiu până şi copiii – ci şi când merg pe jos 7-8 km prin zone izolate, între sate, şi duc în geantă sume mult mai mici. Mai trebuie precizat că poliţiştii nu s-au mulţumit cu întrunirile de lucru, ci au amendat Poşta Neamţ, de două ori numai în acest an, cu câte 2000 de lei, tocmai pentru modul defectuos în care se fac, lună de lună, transporturile de valori.

Cât despre jaful de ieri, purtătorul de cuvânt al companiei de la Bucureşti a „comis” un minunat comunicat în care a vorbit despre un „eveniment” în care a fost implicată o maşină de la Neamţ, despre atacul finalizat „fericit”, pentru că cei doi angajaţi nu au avut de suferit vătămări corporale (deşi unul a fost lovit peste faţă), şi despre faptul de-a dreptul liniştitor că „activitatea Poştei Române se desfăşoară normal în întreaga ţară”. Adică şi ieri, şi azi, la fel ca în oricare altă zi de „foc” când se achită pensiile, poştaşii – inclusiv femei- străbat kilometri întregi în condiţii depline de „siguranţă”. Iar maşinile sunt „blindate” cu rugină şi ferecate cu lăcăţele care zboară la o lovitură de picior.

* Anchetă coordonată de la „centru”

Chiar cu puţinele elemente cu care au pornit cercetările, anchetatorii speră să găsească autorii şi să recupereze măcar o parte din bani. Maşina a plecat la drum cu 25 de miliarde, a apucat să lase banii la două oficii poştale, dar restul, în jur de 23 de miliarde au încăput pe mâna hoţilor.

Imediat după comiterea jafului s-au instituit filtre în tot judeţul, iar căutările erau în plină desfăşurare şi aseară. În sprijinul poliţiştilor din Neamţ, şeful IGPR a trimis doi ofiţeri de la Serviciul de Combatere a Infracţiunilor contra patrimoniului şi Grupări Infracţionale , din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale.

Ancheta se desfăşoară pe două direcţii. Una, principală, care vizează stabilirea şi prinderea făptaşilor, şi alta – secundară – privind neglijenţa în serviciu la Poşta Neamţ.