Iulie – luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool

10/07/2016

alcool„Alcoolul are consecinţe grave asupra dezvoltării creierului, mai ales la adolescenţi”

Luna iulie a fost aleasă, la nivel naţional, pentru derularea unei campanii ample de informare a populaţiei despre efectele nocive ale consumului de alcool.

Sloganul campaniei de informare-educare din acest an este „Alcoolul îţi poate schimba viaţa … ÎN RĂU!”. Scopul primordial al campaniei de informare-educare este prevenirea debutului timpuriu al consumului de alcool în rândul copiilor şi adolescenţilor şi promovarea unui comportament responsabil faţă de consumul de alcool.

„Campania de informare-educare are şi un mesaj cheie, care subliniază că alcoolul în rândul adolescenţilor are consecinţe grave asupra dezvoltării creierului şi este corelat cu o rată crescută a sinuciderilor, violenţei, accidentelor şi bolilor fatale. Nu există o cantitate „sigură” de alcool care poate fi consumată de către adolescenţi”, a subliniat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Potrivit specialiştilor, alcoolul este implicat în producerea a peste 200 entităţi psihopatologice şi somatice diferite: tulburări neuropsihiatrice (epilepsie, depresie, anxietate şi altele),  tulburări gastrointestinale (ciroză hepatică, pancreatită acută sau cronică),  cancere (de tub digestiv şi sân), boli cardiovasculare (ischemice, hemoragice, hipertensiune arterială), sindrom alcoolic fetal,  diabet zaharat,  boli infecţioase (ex. pneumonie, tuberculoză), vătămări intenţionale şi non-intenţionale (auto şi heteroagresivitate, suicid, omor).

„UE este regiunea care înregistrează cele mai înalte rate ale consumului de alcool, cu un consum care, în anul 2009, a depăşit dublul consumului mediu global. Conform Global Status Report on Alcohol and Health 2014, în România,  în anul 2010, consumul de alcool pur per capita la populaţia în vârstă de 15 ani şi peste a fost de 14,4 litri, înregistrând o tendinţă crescătoare în ultimul deceniu. Trendul consumului de alcool şi efectele consumului dăunător de alcool asupra sănătăţii este dependent de contextul socio-economic şi cultural al unei ţări, de disponibilitatea alcoolului şi de eficacitatea politicilor naţionale în domeniul alcoolului. Efectele dăunătoare ale alcoolului asupra sănătăţii depind de volumul de alcool consumat, de patter-ul de consum şi, uneori, de calitatea alcoolului consumat”, se arată într-un comunicat de presă emis de DSP Neamţ, cu prilejul Campaniei anti-alcool.

Pe plan mondial, consumul de alcool este al treilea factor de risc pentru boală şi moarte prematură.

Geanina NICORESCU