ITM Neamţ a trimis dosarul Vestel la parchet

DSCN2587 * Au trecut două luni de la incendiul de la fabrica de vopsele unde un om şi-a pierdut viaţa

La exact două luni de la dezastrul care a dus la pierderea unei vieţi omeneşti în incendiul de la fabrica de vopsele Vestel, din Săvineşti, inspecţia muncii a ajuns la o concluzie. În ancheta efectuată, specialiştii din cadrul ITM Neamţ au stabilit că incendiul s-a produs din cauza manevrării necorespunzătoare a unei substanţe extrem de inflamabile, şi-anume toluenul, care a fost transferat dintr-un recipient în altul fără minime măsuri de protecţie a salariaţilor, astfel că în cursul operaţiunii s-a produs o scânteie de la care a pornit dezastrul. „În urma anchetei efectuate şi pe baza expertizei tehnice dispuse în acest caz s-a stabilit drept cauză a evenimentului produs în data de 11 august 2014 descărcarea electrostatică a unei cantităţi de energie existentă acumulată de unele din elementele participante la operaţia de transvazare a substanţei toluen, o substanţă inflamabilă”, a declarat juristul Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamţ, care a citat din raportul avizat de Inspecţia Muncii Bucureşti. Cu alte cuvinte, specialiştii care s-au ocupat de analizarea circumstanţelor în care s-a produs explozia urmată de un incendiu devastator au stabilit că angajaţii care manipulau substanţele din procesul de producţie a vopselurilor nu au avut trasaţi paşii lipsiţi de riscuri pentru efectuarea operaţiunii de transvazare, adică de transfer a substanţei dintr-un recipient în altul. „Evenimentul s-a produs ca urmare a lipsei unei proceduri clare şi complete referitoare la modul corect de efectuare a operaţiei de transvazare a substanţelor inflamabile. Instituţia noastră a înaintat o sesizare organelor de urmărire penală în acest caz pentru încălcarea reglementărilor din legea privind securitatea şi sănătatea în muncă, iar firma respectivă a fost amendată cu 8.000 de lei pentru nerespectarea dispoziţiilor privind organizarea secutirtăţii şi sănătăţii la locurile de muncă”, a mai spus oficialul ITM Neamţ. Procurorii urmează să închidă dosarul în urma cercetării penale ce se va desfăşura. Poliţia a deschis atunci un dosar penal sub aspectul uciderii şi distrugerii din culpă şi nerespectarea normelor de protecţia muncii, urmând ca acum cercetările să continue cu noile date şi concluzia raportului ITM. Patronul firmei Vestel a declarat la acea vreme că pabugele sunt în jurul a 300.000 de euro şi că deţine asigurare.

În această tragedie un om a murit. Iulian Chirilă avea 30 de ani şi era angajat ca manipulant. În momentul producerii deflagraţiei, el s-a panicat şi în loc să iasă afară, ca ceilalţi colegi, s-a refugiat în atelierul mecanic şi a murit carbonizat. Inginerul şef a încercat să-l scoată afară, dar a suferit arsuri. Rememorând dezastrul din acea zi fierbinte de vară, să reamintim că martorii din zonă relatau îngroziţi despre cum săreau butoaiele în aer, în exploziile care au precedat incendiul. Hala fabricii de vopseluri a ars până la structura metalică, fumul gros şi negru urcând la câţiva zeci de metri şi putând fi văzut pe o rază de câţiva kilometri. Toate recipientele existente în acel moment în fabrică şi toate substanţele chimice au ars.

ISU Neamţ s-a mobilizat atunci cu 8 autospeciale de la Piatra Neamţ, Târgu Neamţ şi Roman, plus câte o autospecială de la Ga Pro Co şi una de la SVSU Săvineşti. Temperatura extrem de ridicată din zona incendiului şi dificultatea misiunii a făcut ca trei militari să sufere uşoare intoxicaţii cu fum, dar au primit îngrijiri medicale pe loc.

Tragedia de la Vestel a primit atenţia autorităţilor locale, astfel că ITM Neamţ a iniţiat o campanie provond organizarea activităţii de intervenţie şi salvare în unităţi industriale cu potenţial pericol de emisii de gaze, vapori şi pulberi toxice, asfixiante, inflamabile sau explozive, ce se va încheia la finele acestui an. Până acum s-au făcut controale în 21 de unităţi unde muncesc 1.878 de salariaţi, fiind aplicate cinci avertismente şi dispuse măsuri de remediere a deficienţelor depistate. „În a doua etapă a campaniei au fost verificate aceste unităţi şi s-a constatat că toate deficienţele au fost înlăturate”, a mai spus Nicolae Hârlea.

Cristina Iordache