ISU NEAMȚ: STOP INCENDIILOR DE VEGETAŢIE!

08/04/2019

În perioada 5 – 7 aprilie a.c., pompierii militari nemţeni, alături de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, au intervenit pentru localizarea şi lichidarea a 9 incendii de vegetaţie uscată, resturi vegetale, litieră, arbuşti şi mărăciniş care au afectat o suprafaţă de aproximativ zece hectare.

Incendiile de vegetaţie uscată, resturi vegetale, litieră, arbuşti şi mărăciniş s-au produs în localităţile: Roman – Gara Roman, comuna Horia, comuna Horia – sat Cotu Vameş, comuna Cordun, oraşul Bicaz, comuna Taşca, comuna Păstrăveni – sat Lunca Moldovei, comuna Valea Ursului, comuna Poiana Teiului – sat Galu.

Cauza probabilă de producere a acestor incendii a fost “foc deschis în spaţii deschise sau fumatul în locuri nepermise”.

Reamintim cetăţenilor că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.

Protejaţi viaţa, bunurile şi mediul înconjurător!

Anual mii de incendii de vegetaţie distrug bunuri, afectează mediul înconjurător şi uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi!

Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurile şi deşeurile menajare conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieţi omeneşti.

Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, pompierii nemţeni reamintesc cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

– Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă; 

– Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

– Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii; 

– Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;

– Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;

– Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz, etc).

Lasa un comentariu