Pepenele verde (Citrullus lanatus), face parte din familia Cucurbitaceae. Planta este originara din Sudul Africii si este una dintre cele mai populare specii de pepeni.
Pepenele verde are coaja neteda de culoare verde. Miezul este suculent, dulce si racoritor. Culoarea acestuia este in majoritatea cazurilor rosie, insa pot fi intalnite si soiuri de pepeni cu miezul roz, portocaliu sau galben.
Istoric
Se vehiculeaza ca pepenele verde este originar din Sudul Arficii, unde acesta este intalnit si in salbaticie. Nu se stie cand a fost pentru prima data cultivat, insa exista evidente ca acesta era cultivat de peste 2000 de ani.
Incepand cu secolul al X-lea, pepenele verde a inceput sa fie cultivat in China, care este astazi cel mai mare producator de pepeni. In secolul al XIII-lea fructul a fost introdus in Europa.
In Vietnam legendele spun insa ca pepenele a fost descoperit acolo cu mult timp inainte sa fie descoperit in China. Conform legendei, pepenele a fost descoperit de printul Mai An Tiem, fiul adoptat al Regelui Hung. Cand printul a fost exilat in mod nejustificat pe o insula, i s-a spus ca daca va reusi sa supravietuiasca timp de sase luni, va fi lasat sa se intoarca acasa. Printul s-a rugat la divinitati pentru a a-l ajuta. O pasare a zburat pe deasupra lui si a scapat o samanata. Acesta a plantat samanta, care s-a dovedit a fi samanata de pepene.
In zilele noastre fermieri din 44 de state ale SUA cresc pepeni in scop comercial. Georgia, Florida, Texas, California si Arizona sunt cei mai mari producatori de pepeni din America.
Fermierii din regiunea Zentsuji, Japonia, au gasit o modalitate de a creste pepeni patrati. Cand sunt mici, fructele sunt puse intr-un cub de sticla si astfel iau automat foarma patrata. Pepenilor li s-a dat aceasta forma cu scopul de a fi depozitati mai usor, dar si pentru aspectul deosebit. Pepenii patrati au insa si un dezavantaj; pretul lor este de cel putin doua ori mai mare decat cel al pepenilor bisnuiti.
De-a lungul timpului au fost crescuti si pepeni in forma de piramida iar in viitor se doreste ca aceste fructe sa aiba si alte forme geometrice.
Cultivare
Pentru a planta pepene verde in scop comercial, Departamentul Agriculturii din SUA recomanda sa se planteze cel putin 4000m2, pentru ca plantele sa beneficieze de o polenizare adecvata. Deoarece soiurile hibride au polen steril trebuie sa se planteze si varietati cu polen viabil.
Nutritie
Fructul de pepene verde contine aproximativ 6% zahar si 92% apa, din greutatea totala. Ca multe alte fructe este o sursa bogata in Vitamina C.
Important de mentionat este faptul ca inelul verde din interior, de culoare verde deschis sau chiar alb, contine multi nutrienti pe care miezul rosu nu-i contine. Insa de cele mai multe ori aceasta parte a fructului este evitata din cauza gustului acrisor.
Fructul de pepene rosu contine betacaroten si licopen. Aceste doua substante sunt pigmenti vegetali care dau culoarea fructului.
De asemenea, pepenele verde este recunoscut ca un puternic diuretic.
Soiuri
Exista peste 1200 de soiuri de pepene verde. Acestia difera ca marime de la 400g la mai mult de 90 de kg. De asemenea, miezul acestora poate avea diferite culori: rosu, roz, portocaliu si chiar galben.
Beneficiile curei cu pepene
Miezul pepenelui rosu contine 95 la suta apa, ceea ce il recomanda in tratamentul afectiunilor rinichilor si ale intregului aparat urinar.
Avand si putine calorii – 30 pe suta de grame – pepenele este recomandat si in curele de slabire, insa nu trebuie consumat in exces, si mai ales nu cu paine.
Cu exceptia persoanelor cu insuficienta renala, tuturor celor care sufera de rinichi le este recomandata in perioada de vara-toamna, daca este posibil si in celelalte sezoane de iarna-primavara, o cura de pepene rosu de minimum zece zile in fiecare luna.
Dietele cu pepene sunt recomandate pe timpul verii, dar inainte de a face acest pas, trebuie consultat medicul.
Pepenele rosu ajuta si la detoxifierea organismului, datorita enzimelor si acizilor organizi continuti mai ales in apropierea cojii. Astfel, pepenele este recomandat persoanelor cu un organism slabit, batrinilor, cit si celor care au avut sau mai au o alimentatie plina de toxine din mezeluri si alte produse procesate.
In concluzie, o cura de minimum zece zile lunar cu pepene rosu are efect de dezintoxicare, de reglare hormonala si imunitara a organismului uman, cu totul deosebite.
Unii medici si terapeuti recomanda sucul de pepene, dar acesta se oxideaza rapid si isi pierde in mai putin de 15 minute potentialul curativ, ca atare este indicat sa se manince pepenele normal, minimum doua kilograme de pepene pe zi.
Potrivit site-ului www.terapii-naturiste.com, pepenele rosu este indicat in tratarea acneei, pentru nefrita, pielita si pielonefrita, pentru calculi renali (pietre la rinichi), pentru reumatism, pentru calculi biliari (pietre la bila), pentru constipatie si colita de putrefactie.
Pentru o digestie sanatoasa, pepenii nu trebuie combinati cu niciun alt aliment. Pepenele este un produs foarte acid, care fermenteaza in stomac si incetineste digestia altor produse.