• S-a introdus obligativitatea dotării cabinetelor medicale din școli cu soluție injectabilă pentru copiii alergici care ar putea intra în șoc
• Numărul cadrelor sanitare este extrem de redus, așa încât se va merge și pe voluntariat, cu acordul scris al părinților!
Directorii unităților de învățământ din Neamț au primit, ieri, o adresă de la Inspectoratul Școlar Județean Neamț prin care li se aduce la cunoștință o nouă prevedere legislativă, care protejează sănătatea elevilor aflați în evidență cu anumite afecțiuni.
“Potrivit modificărilor legislative survenite prin adoptarea ordinului comun al Ministerului Educației Naționale și Ministerul Sănătății nr. 3764/694/2018 pentru completarea anexei 2 la Metodologia privind examinarea stării de sănătate a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ de stat și particulare autorizate ori acreditate, privind acordarea asistenței medicale gratuite și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, publicat în MO 495 din 15 iunie 2018, se introduce obligativitatea dotării canbinetelor medicale din grădinițe, cabinetelor medicale școlare și a cabinetelor de medicină dentară cu EpiPen 150 micrograme soluție injectabilă în stilou preumplut cu 2 ml pentru o doză unică de 0,3 ml- numai pentru unitățile de învățământ a căror conducere a fost informată în scris de către părinți că au copii care suferă de alergii. Anafilaxia este o reacție alergică severă generalizată, care survine brusc în contactul ori apropierea cu alergen și poate cauza moartea. Ținând cont de faptul că rata mortalității în România, din cauza anafilaxiei este în continuă creștere, și având în vedere atribuțiile legale pe care Departamentul pentru Situații de urgență le are în coordonarea activităților de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, inclusive primul ajutor calificat și asistența medicală de urgență în cadrul unităților de primiri urgențe, vă adresăm rugămintea de diseminare a Recomandării cu privire la primul ajutor în caz de anafilaxie, către toate unitățile de învățământ de stat și particulare din subordinea dumneavoastră”, a transmis, ministrului Educației, dr. Raed Arafat, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.
Arafat mai subliniază că acordarea primului ajutor intră în atribuțiile medicilor din cabinetele medicale din grădinițe, școli, medicilor stomatologi din școli, cadrelor medii sanitare. Se știe, însă, că nici vorbă să existe în fiecare unitate un cadru sanitar. Poate de aceea Arafat face referire și la art.94 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății care stipulează că persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor de bază în mod voluntar, pe baza indicațiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoștințe în domeniul primului ajutor de bază nu răspund penal sau civil… În final, părintele este sfătuit să informeze conducerea unității de învățământ privind alergiile copilului, cu acte doveditoare în acest sens, dar și un acord scris pentru administrarea tratamentului cu EpiPen de către orice persoană ca și măsură de prim ajutor în cazul anafilaxiei.
Dacă până acum criteriul de bază al înscrierii copilului la o școală a fost nivelul de performanță, se pare că noul criteriu va fi școala cu un cadru medical, cel puțin cu asistent. Asta dacă nu se întâmplă o minune și autoritățile iau în serios problemele existente și angajează cadre sanitare pentru unitățile de învățământ, cum ar fi normal pentru o țară europeană.
Geanina NICORESCU