Ionel Arsene: “Nimeni nu se înţelege cu Culiţă Tărâţă”

Ionel Arsene

* Ziarul nostru şi-a propus ca, în fiecare săptămână, să aducă în faţa opiniei publice, un om politic important; azi -interviu cu preşedintele PSD Neamţ

 

Rep: Prin ţară se vorbeşte, mai şoptit sau mai agresiv, în funcţie de zonă despre o furtună în USL. Care este situaţia din Neamţ?

Ionel Arsene: Eu ştiu că în ţară avem o alianţă puternică, în care unul dintre parteneri este PSD. Această alianţă nu se poate rupe la nivel naţional din cauza unor mici neînţelegeri locale. La Neamţ colaborăm în termeni cel puţin la fel de amiabili ca până acum, fără nici un fel de problemă.

Rep: Aţi vorbit despre o alianţă puternică. Ce-şi propune PSD – unul dintre partenerii puternici – în viitorul imediat?

I.A.: Pe plan politic, tocmai fac o analiză în toate localităţile unde nu sunt primari PSD, pentru a întări structura organizaţiilor locale. Avem 36 de primari PSD în acest moment, deci restul, până la 83 sunt organizaţii în care trebuie să atragem noi membri. Obiectivele sunt câştigarea alegerilor europarlamentare şi, ulterior, câştigarea alegerilor din judeţul Neamţ, a tuturor primăriilor de oraşe şi municipii, majoritatea în Consiliul Judeţean şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Şi, bineînţeles, vrem să câştigăm detaşat. Sunt obiective ambiţioase, iar anul 2013 este un an greu.

Rep: Aţi spus că 2013 este un an greu. Din punctul de vedere al omului simplu este greu din alte motive decât politice. Aveţi un mesaj optimist pentru locuitorii judeţului Neamţ care au votat cu speranţa că se vor face proiecte, că se vor dezvolta afaceri, că vor trăi mai bine?

I.A. : Avem probleme mari la nivelul Consiliului Judeţean, cu proiectele pentru comunităţile din judeţ. Cât timp preşedintele Culiţă Târâţă nu înţelege că el trebuie să execute ceea ce hotărăsc consilierii, nu se poate întâmpla nimic bun. El nu vrea sau nu poate percepe o realitate instituită de regulile democraţiei: consilierii sunt trimişi acolo de oamenii care i-au ales, pentru a face posibile proiectele pentru oamenii care i-au ales, deci pentru comunităţi. Pe noi, pe cei din PSD, ne interesează cetăţeanul şi problemele lui. Nu grupurile, nu interesele private, nu alte lucruri de genul acesta. Cât timp Culiţă Tărâţă nu pricepe că orice consiliu judeţean este condus de o majoritate politică şi nu e de o persoană, oricine ar fi ea, lucrurile nu se pot aşeza cu adevărat pe un făgaş normal. Ceea ce este cu adevărat trist, este că de un an şi ceva nu s-a făcut absolut nimic pentru judeţul Neamţ şi pentru locuitorii judeţului Neamţ.

Rep.: Aceasta este esenţa războiului politic din judeţ?

I.A.: Mi se pare exagerat să vorbim sau să se vorbească despre un război politic în judeţul Neamţ. În opinia mea, nu este nici un fel de război politic. Toată povestea pleacă de la o singură persoană. Nimeni nu se înţelege cu Culiţă Tărâţă. În primul rând nu are cuvânt. Nici nu pot să mă declar dezamăgit, pentru că ar fi trebuit să am aşteptări de la el, dar n-am avut. Eu i-am propus să respectăm nişte reguli, să facem un protocol PSD-UNPR, prin care fiecare dintre părţi să-şi asume nişte obligaţii ferme. El nu a fost de acord, dintr-un singur motiv: vrea să conducă întreg judeţul Neamţ aşa cum crede el de cuviinţă. Nu se poate totuşi! Va răspunde într-o zi. Nu în faţa mea, Ionel Arsene, ci în faţa legilor de care nu vrea sau nu poate să ţină cont. El vrea să decidă absolut tot şi, pentru a-şi atinge scopul şi această sete de putere, se ocupă doar cu dezbinarea celorlalţi. Nici măcar nu e consecvent în ceea ce declară. Plus că lipseşte câte o săptămână din Consiliul Judeţean fără să delege atribuţiile nimănui. În asemenea context, cum mai poţi fi optimist şi în ce fel să formulezi mesaje optimiste pentru cetăţenii care te-au votat?

Rep.: Deci singura soluţie pentru bunăstarea pe care o aşteaptă lumea este, în opinia dumneavoastră, câştigarea viitoarelor alegeri? Până atunci, nici un semnal pozitiv?

I.A.: Noi, parlamentarii USL, prin funcţiile pe care le deţinem la Bucureşti, ne-am propus să aducem investiţii şi bani în judeţ. Dar, vrei nu vrei, de la primar de comună, pânâ la forţă politică interacţionezi cu Consiliul Judeţean. Şi dacă te blochezi în opoziţia lui Tărâţă, s-a terminat. Asta este situaţia. Ce putem face?