Ioan Asaftei, președintele PLR Neamț: Moldova și cifra dracului

asaftei”Suntem pe investiții, toată regiunea Moldovei, pe locul 13, cifra dracului, suntem mereu văduviți și mereu în izolare”, a spus Ioan Asaftei, președintele Partidului Liberal Reformator Neamț, care face apel către toți liderii politici din Moldova pentru a scoate zona din sărăcie. Asaftei este de părere că toți politicienii Moldovei, indiferent de culoarea politică, trebuie să insiste pentru autostrada care să lege Ardealul de Moldova, și care să treacă prin Târgu Neamț – Pașcani- Iași.

”În Master Planul General, Moldova este scoasă din programul autostrăzilor, ni s-a spus de la Bruxelles. Sunt, în schimb, surogate gen șosele rapide, ceea ce va împinge Moldova în izolare pe mai mulți ani. În opinia mea, aș dori să facem un miting pașnic, să scoatem oamenii în stradă în întreaga Moldovă, să cerem autostradă. Atâta frumusețe există aici, neexploatată din punct de vedere turistic!”, a precizat Asaftei
Un studiu recent realizat de Business Days România arată că mai puțin de 30% dintre antreprenorii și managerii din regiunea Moldova mai au astăzi așteptări mari și foarte mari din partea administrației centrale pentru sprijinirea economiei locale. În același timp, un om de afaceri din cinci (peste 22%) are așteptări foarte mici de la cei care conduc destinele României la nivel național.
Peste 63% dintre antreprenorii și managerii chestionați susțin că una dintre cele mai mari provocări ale celor care investesc în regiunea Moldova o reprezintă lipsa infrastructurii de transport și logistice.
Printre cele mai mari provocări pe care oamenii de afaceri din zonă le-au identificat se numără de asemenea: sistemul de taxare din țara noastră – 64% au declarat că reprezintă o provocare mare -; lipsa de predictibilitate legislativă – 66% dintre cei chestionați au indicat că aceasta este o provocare mare – și birocrația excesivă – pentru 73% dintre cei chestionați.
Antreprenorii și managerii chestionați susțin că principalele domenii în care regiunea Moldova poate performa sunt IT (74%), agricultură (64%), software (48%), turism (47%) și servicii (45%).
Studiul “Nevoi, probleme și provocări ale mediului de afaceri din regiunea de est a României” a fost realizat în luna mai, pe un eșantion reprezentativ de 156 de antreprenori și manageri din zona Moldovei. Oamenii de afaceri chestionați care au dorit să participe la studiu provin din județele Iași, Neamț, Suceava, Bacău și Galați, 60% fiind acționari sau manageri în companii cu o cifră de afaceri de până la 1 milion de euro, iar 22% – între 1 și 10 milioane de euro.