Invitație pentru iubitorii de folclor: Festivalul de Muzică Populară „Dragoș Vodă în Ținutul Zimbrului“, ediția I

07/02/2017

 

Prima ediție a Festivalului de Muzică Populară „Dragoș Vodă în Ținutul Zimbrului“ se va desfășura pe data de 26 februarie, începând cu ora 10:00, la Casa Culturii „Ion Creangă“ Târgu Neamț, evenimentul propunându-și să ofere o șansă de afirmare iubitorilor muzicii populare, să stimuleze cercetarea folclorului autentic zonal, dar și să valorifice tradițiile muzicale ale folclorului românesc.

Organizat de Primăria Orașului Târgu Neamț, Casa Culturii „Ion Creangă“ Târgu Neamț și Asociația „Ansamblul Ozana“, manifestarea se va desfășura pe două secțiuni: secțiunea „Muzică tradițională românească“ – în cadrul căreia participanții vor prezenta o doină sau o baladă, interpretate a capella, și un cântec adecvat zonei din care provin – și secțiunea „Instrumente populare“ (vioară, acordeon, țambal, clarinet, trompetă, fluier, cobză, nai) – în cadrul căreia participanții vor prezenta două piese din folclorul românesc, diferite ca gen, caracter și stil, respectiv o doină sau o piesă de factură lirică și o piesă de virtuozitate.

În concurs se acceptă un număr de 60 de concurenți, cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani, prezența în costum popular complet reprezentând un atu.

„Evenimentul are ca scop conștientizarea de către tineri a faptului că muzica tradițională reprezintă o valoare identitară importantă ce formează patrimoniul țării, care, la rândul său, trebuie conservat. Totodată, se dorește ca interesul culegerii și interpretării muzicii populare să fie prezent astăzi în rândul tinerilor interpreți“, precizează organizatorii.

Juriul festivalului va fi alcătuit din personalități ale folcloristicii moldave și specialiști de prestigiu ai instituțiilor de profil din județul Neamț, criteriile de evaluare pliindu-se pe autenticitatea și originalitatea pieselor muzicale prezentate în concurs, calitatea interpretării soliștilor și prezență scenică.

Recital susținut de interpreții Grigore Gherman și Călin Brăteanu

Invitații speciali ai festivalului vor fi îndrăgiții cântăreți de muzică populară Grigore Gherman și Călin Brăteanu, care vor susține un recital folcloric.

Călin Brăteanu este născut la Suceava, însă și-a petrecut anii copilăriei în Stupca și Sfântu Ilie. A urmat cursurile Școlii Populare de Artă „Ion Irimescu“ Suceava, absolvind secția de chitară. De asemenea, este absolvent al Facultății de Științe Economice și Administrație Publică din cadrul Universității „Ștefan cel Mare“ Suceava. Deține un master în managementul firmelor de comerț, turism și servicii și un master în etnomuzicologie, la Universitatea „Spiru Haret“ din București. În calitate de șef al Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din cadrul Centrului Cultural „Bucovina“, consultant artistic în domeniul muzical și manager în cultura tradițională, Călin Brăteanu supervizează munca de cercetare, valorificare și arhivare a patrimoniului imaterial al județului Suceava.

Născut la data de 23 iunie 1987, în satul Pasat, ținutul Herța, Ucraina, Grigore Gherman a absolvit Universitatea Națională de Muzică București, secția Compoziție Muzică Ușoară și Facultatea de Litere, Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității „Yurii Fedkovici“ din Cernăuți. La vârsta de 12 ani a urcat pentru prima dată pe scenă, alături de Orchestra „Valea Prutului“ din Cernăuți. A împletit talentul muzical cu cel literar, publicând poeme în ziare și reviste cernăuțene, dar și în unele ziare și reviste din România. Pe plan literar, a debutat cu volumul „Epoca nedescifrată“ (2009), urmat de volumul de cântece „La ceasul florilor de liliac“.

În domeniul muzicii populare a obținut numeroase premii la festivaluri și concursuri folclorice, între care amintim: Trofeul Festivalului „În grădina cu flori multe“, Trofeul Festivalului „Ponoare, Ponoare“, Trofeul Festivalului „Pe marginea Dunării“, Premiul I la Festivalul „Irina Loghin“, Premiul I la Festivalul „Munte, munte, brad frumos“, Premiul II la Festivalul „Mamaia“, Premiul II la Festivalul „Doina Bărăganului“ și Premiul de Popularitate la Festivalul „Pe deal la Teleormănel“.

Irina NASTASIU