Formațiile și grupurile de colindători din Neamț sunt invitate să participe la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la Români“, manifestare organizată de Fundația „Mihai Viteazul“ din Sfântu Gheorghe.
Evenimentul se va desfășura în perioada 7-14 decembrie, având drept scop promovarea tradițiilor și obiceiurilor de iarnă.
Potrivit organizatorilor, programul va cuprinde miniconcerte de colinde susținute de preșcolari și școlari, prezentarea formațiilor, parada portului popular, momente artistice și spectacole de gală.
Alături de colindele tradiționale, vor fi prezentate și obiceiurile de iarnă, care se desfășoară din Ajun și până la Bobotează, specifice diferitelor locuri din țară și chiar și din afara țării. Toate spectacolele vor fi gratuite, astfel încât publicul să poată veni în număr cât mai mare și să se bucure de programul pregătit.
Cei interesați să participe la eveniment sunt invitați să consulte regulamentul Festivalului și să completeze formularul de înscriere, alături de alte câteva documente (fișa de prezentare și un tabel nominal cu persoanele care fac parte din formație), ce pot fi descărcate de pe site-ul Fundației, www.fmvcov.ro.
Documentele trebuie trimise organizatorilor fie în format electronic (la adresele fmvcov90@yahoo.com sau mpeligrad@yahoo.com), fie pe adresa Fundației „Mihai Viteazul“ (str. Libertății, nr. 7, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, cod poștal 520008). Participanții vor fi contactați ulterior de organizatorii festivalului.
Fundația „Mihai Viteazul“, păstrătoare a identității și tradițiilor românești
Fundația „Mihai Viteazul“ constituie prima organizare a românilor din județul Covasna după decembrie 1989, cu obiective complexe pe linie de învățământ, cultură și educație, păstrarea identității, a tradițiilor, a specificului național din orice domeniu de activitate. În acord cu obiectivele propuse de-a lungul celor douăzeci de ani de la înființare, fundația a reușit să mobilizeze resurse umane și materiale pentru realizarea unor acțiuni de mai mare amploare care au devenit cunoscute în multe colțuri din țară, chiar și de către românii de peste hotare.
Proiectele care se desfășoară an de an, devenind tradiție, sunt: Aniversarea Unirii Principatelor de la 24 ianuarie 1859; Sărbătorile mărțișorului – Tradiție și modernitate; Festivalul „Tinere Talente“; Mihai Viteazul și Visul Unirii – Punte peste vremuri; Festivalul de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Crăciunul la români“; Festivalul coral „George Sbârcea“. La acestea s-au adăugat, de-a lungul timpului, proiecte noi, precum: Omagiu scriitorului Romulus Cioflec; Concurs de matematică; Concursul de creație literară „Mihai Viteazul – Flacăra nestinsă a întregirii noastre“, Premierea olimpicilor; Inițiativa organizării în 1991 a „Zilelor Sfântu Gheorghe“; La încondeiatul ouălor (șezătoare); Anul Decebal; Întâlnirea seniorilor; Arc peste timp.
Între obiectivele Fundației „Mihai Viteazul“ se numără: sprijinirea la toate nivelele a învățământului de toate gradele în limba română, din județul Covasna; păstrarea identității, a limbii, a valorilor culturale și spirituale, a obiceiurilor și tradițiilor românești; ridicarea nivelului de cultură și educație, dezvoltarea patriotismului și a simțului civic, stimularea tinerilor pentru învățătură; cunoașterea valorilor universale, a valorilor științei și culturii naționale; promovarea unității și solidarității populației românești; crearea și promovarea unor acțiuni constructive în plan educațional, cultural, religios, social.
Irina NASTASIU