* În ciuda problemelor financiare, proiectele europene se finalizează
* Predarea lucrărilor se va face cu mult timp înaintea calendarului stabilit prin contracte
Cel mai amplu proiect al Primăriei Piatra Neamţ, cel de reabilitare şi modernizare a Curţii Domneşti este, în linii mari finalizat, unele lucrări fiind gata de recepţie. Viceprimarul Dragoş Chitic declară de altfel că: ”Toate proiectele europene sunt pe procedură de recepţie în acest moment, iar celelalte au contracte în termen, marea majoritatea fiind la faza de recepţie a lucrărilor. Toate lucrările sunt în grafic, chiar sunt investiţii care au fost realizate într-un timp mai scurt decât cel prevăzut în contract. De exemplu, Teatrul Tineretului şi clădirile din zona Curţii Domneşti aveau ca termen de finalizare sfârşitul anului 2013, dar au fost finalizate în avans. La proiectul al doilea de la Curtea Domnească – pasajul, extinderea pieţii Curţii Domneşti, parcarea subterană, lucrările care mai sunt de executat nu sunt foarte multe dar sunt dependente de vreme”.
Practic, aici au mai rămas de făcut completări cu pavele şi mici lucrări în parcarea subterană la partea de instalaţii. Conducerea primăriei apreciază că, odată cu încălzirea vremii, în cel mult două săptămâni, tot ceea ce mai este de executat la exterior se poate finaliza.
„Proiectul este funcţional la acest moment, cele două muzee sunt predate proprietarilor, atât pasajul cât şi piaţa sunt funcţionale”, afirmă Chitic. „Proiectul cu pasajul este pe procedură de recepţie. Comisia s-a întrunit, a început să identifice lucrările care mai sunt de remediat sau de executat, sunt termene date constructorului şi, în cel mai scurt timp, recepţia va fi încheiată”.
*Proiectul de pe Cozla, în formă restrânsă
Nerespectarea termenelor în cazul proiectelor europene este motivul principal de pieredere a finanţării, iar solicitarea unei prelungiri a termenului de finalizare se rezolvă pozitiv cu foarte mari greutăţi, şi numai în cazuri excepţionale.
Proiectul de dezvoltare a infrastructurii turistice pe masivul Cozla urmează să fie continuat, însă într-o formă restrânsă. „S-a renunţat la o parte din lucrările prevăzute în proiect şi, în acelaşi timp am renunţat şi la finanţarea europeană a proiectului”, precizează Dragoş Chitic . „Era un contract în valoare de 13,6 milioane euro. Dacă celelalte proiecte europene implementate în oraş aveau o cofinanţare din partea primăriei de 2%, cel de pe Cozla era singurul cu o cofinanţare de 50%. Deci, jumătate din bani, trebuia să-i punem noi, era un efort financiar extraordinar de mare. Când a fost semnat contractul nu era o situaţie financiară dificilă, dar odată cu criza, era obligatoriu să ne repliem şi să executăm exact ceea ce este mai necesar, să ducem la capăt acele lucruri pentru care avem bani”. Urmează să fie finalizată cea de-a doua pârtie, pentru începători şi toate accesoriile necesare funcţionării acesteia: iluminat, tunuri de zăpadă şi alimentare cu apă.