Investiție de top a Consiliului Județean

cj deseuri (1)

„Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Neamţ”
* Un județ mai curat, mai sănătos – acesta este scopul final al celui mai mare proiect de gestionare a deșeurilor din istoria județului Neamț

Proiectul pentru gestionarea deşeurilor de orice gen din judeţul Neamţ se apropie de final, unele dintre componentele sale fiind aproape de momentul inaugurării. Chiar dacă, în unele cazuri, din cauza unor probleme tehnice neprevăzute s-au mai înregistrat întârzieri, situaţia pe ansamblu este una care descrie în bine eforturile făcute pentru a finaliza componentele proiectului de peste 30 de milioane de euro.

Staţia de transfer şi sortare Cordun

Una dintre cele mai importante componente ale acestui proiect este în
apropierea municipiului Roman, la Cordun, acolo unde este în plină
desfăşurare lucrarea de construcţie a staţiei de transfer şi sortare a deşeurilor.
Lucrarea la acest proiect a început în 2012, an în care s-a semnat şi
contractul.
Pe lângă staţia de Cordun, în cadrul proiectului „Sistem de Management
Integrat al Deşeurilor în Judeţul Neamţ” mai sunt în lucru şi Staţia de transfer Târgu-Neamţ, Staţia de transfer Taşca şi platformele de colectare a deşeurilor.
Acesta am fost primul contract major de lucrări din cadrul proiectului
„Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Neamţ”, proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.
Contractul a fost atribuit, prin licitaţie deschisă, unei asocieri formate din Moldocor SA, TLSIT SA, Strong Montaj SA, AG San Invest SRL şi
Intelproiect SRL.
„Obiectul contractului este realizarea proiectării la nivel de proiect tehnic şi detalii de execuţie, precum şi execuţia, dotarea cu echipamente, inclusive montare, punere în funcţiune şi rodaj pentru următoarele obiective: staţia de transfer cu compactare, cu o capacitate de 45.000 tone pe an, şi staţia de sortare, cu o capacitate de 17.000 tone pe an, pe amplasamentul de la Cordun; staţia de transfer de la Târgu-Neamţ, cu o capacitate de 17.000 tone pe an; staţia de transfer de la Taşca, cu o capacitate de 9.000 tone pe an şi platforme de colectare a deşeurilor”, a explicat Mihai Armeanu, liderul echipei de asistenţă la acest proiect.
Acesta a mai explicat că staţia de transfer de la Cordun este destinată zonei a doua a judeţului (Roman) şi are ca rol preluarea deşeurile de la generatori, să sorteze deşeurile selectiv pe patru fracţii (hârtie/carton, metal, sticlă şi plastic) ca mai apoi să le compacteze şi să le transporte la Girov.

23 de milioane de lei pentru Stația Cordun

Valoarea totală a contractului este de 23.002.312 lei fără TVA şi are o durată totală de 24 de luni. Acest contract reprezintă doar o parte a proiectului de realizare a sistemului de management integrat al deşeurilor. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 129.798.341 lei fără TVA, din care 80% reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, 18% reprezintă finanţarea nerambursabilă din bugetul de stat, iar 2% reprezintă contribuţia din bugetul local.
Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ – Culiţă Tărâţă, cel care a semnat toate aceste contracte, a menţionat că el susţine respectarea termenelor şi a condiţiilor legale.
„Obiectivul acestui proiect este de a implementa un sistem integrat de
gestionare a deşeurilor în judeţul Neamţ, care să îmbunătăţească atât calitatea vieţii, cât şi pe cea a mediului, să corespundă din punct de vedere al protecţiei mediului cu cerinţele legislaţiei române şi europene, să fie eficient economic şi suportabil de către populaţie. Sunt condiţii absolut necesare şi voi veghea să fie respectate în totalitate”, a declarat Culiţă Tărâţă.
Construirea noilor staţii a dus la închiderea depozitelor neconforme de deşeuri din Roman, Târgu-Neamţ şi Bicaz, precum şi la închiderea şi reabilitarea spaţiilor de depozitare din zonele rurale. În acelaşi timp, se va pune accent pe colectarea selectivă a deşeurilor.

Depozit conform la Girov

Mihai Armeanu a prezentat câteva date şi despre depozitul de la Girov, acolo unde este aproape de final prima celulă, care va putea prelua deşeurile de la staţiile de transfer menţionate.
„Este un depozit care respectă normativele în vigoare. Acesta se adresează deşeurilor municipale nepericuloase, dar şi celor judeţene. Depozitul poate accepta deşeuri ce provin din construcţii şi demolări, nepericuloase.
Deserveşte toate localităţile din judeţ, cu excepţia municipiului Piatra-
Neamţ, atât timp cât mai funcţionează depozitul de la sudul municipiului.
Prima celulă are o capacitate de aproape 90.000 de metri cubi şi este dotat cu toate echipamentele şi instalaţiile necesare pentru protecţia factorului de mediu”, a adăugat inginerul.
Construcţia acestuia este o componentă proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Neamţ” al cărui beneficiar este Consiliului Judeţean Neamţ. Lucrările se vor face cu fonduri europene, proiectul fiind finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Axa prioritară 2 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric”.
Contractul de lucrări „Construire depozitului judeţean de deşeuri din Girov şi închiderea celor trei depozite neconforme de la Bicaz, Roman şi Târgu-Neamţ” a fost atribuit prin licitaţie deschisă firmelor: SC Victor Construct SRL şi SC Asiri International SRL. „Durata de execuţie este de 15 luni, mai exact până pe 15 februarie 2014, însă termenul se prelungeste cu încă 12 luni, timp în care se pot verifica şi remedia eventualele defecţiuni. Totodată este prevăzută închiderea, conform prevederilor legale în vigoare, depozitelor neconforme de deşeuri de la Bicaz, Roman şi Târgu-Neamţ.
Pământul care se scoate pentru construirea acestui depozit va fi utilizat
pentru închiderea celorlalte. La Girov nu vor fi acceptate deşeuri
periculoase”, a declarat Mihaela Popa, manager de proiect „Sistemul de
management integrat al deşeurilor în judeţul Neamţ”.
De asemenea, ca parte a depozitului sunt aproape de final construcţiile la instalaţiile auxiliare: cântarul, clădirea administrativă, garajul şi atelierul mecanic, staţia de spălare a vehiculelelor, staţia de clorinare, staţia de epurarea a apelor uzate manajere şi staţia de tratare a levigatului.
” În secolul XXI este nevoie ca România, şi implicit judeţul Neamţ, să se alinieze la normele europene şi să poată manageria corect gunoiul, apa şi tot ceee ce este legat de infrastructura judeţului Neamţ. Proiectul are o valoare deosebită şi nu e de ici de colo să avem în judeţ o asemenea investiţie. Dorinţa mea este ca cei ce construiesc acest depozit să se alinieze la cerinţele şi exigenţele proiectului”, a declarat Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.
Mai este de menţionat că până la finalizarea întregului proiect, în perioada 2012-2017 vor exista în paralel două depozite conforme, respectiv depozitul existent de la Piatra-Neamţ care deserveşte doar municipiul şi noul depozit de la Girov care până în 2017 va deservi tot judeţul mai puţin municipiul Piatra-Neamţ. După 2017 va funcţiona un singur depozit care va deservi judeţul Neamţ.