Învățământul în schimburi, greu de eliminat

* Nimeni nu se opune unui program exclusiv dimineața, dar nu există spații suficiente, iar de 7 ani extinderea școlilor a încremenit în proiect

Un proiect legislativ lansat de un deputat liberal a stârnit reacții la nivelul conducerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț. Inițiatorul, deputatul liberal Ștefan Băisanu, propune ca învățământul primar, gimnazial și liceal să se organizeze și să funcționeze numai cu program de dimineață, deoarece „este bine cunoscut faptul că performanța maximă a elevilor este în cursul dimineții“.

„Ideea este de apreciat, însă foarte greu, dacă nu imposibil de pus în practică. Cauza este lipsa unor spații suficiente pentru organizarea claselor. Din păcate, sunt destul de multe școli în județul Neamț unde se învață în două schimburi, atât în unități de învățământ gimnazial cât și liceal. Subliniez, însă, că elevii din clasele primare învață numai în schimbul întâi, ținând cont de faptul că pe timp de iarnă se întunecă mai repede“, ne-a declarat prof. Elena Laiu, inspector general școlar adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

O serie de unități școlare din județul nostru figurează cu proiecte de extindere care așteaptă finanțare de ani buni. Guvernele s-au succedat, fiecare a promis, dar banii n-au mai ajuns. O nouă șansă s-a ivit prin deschiderea unei noi linii de finanțare prin implementarea planului de finanțare europeană 2015-2020. România poate accesa până în 2020 peste 40 de miliarde de euro din fonduri europene, iar prioritățile de finanțare propuse de către Comisia Europeană vizează dezvoltarea economică, îmbunătățirea politicilor sociale și de educație, modernizarea infrastructurii, precum și consolidarea administrației naționale, a sistemului judiciar și optimizarea utilizării resurselor naturale. Rămâne de văzut cum profităm de fondurile alocate României de Comisia Europeană, cum evităm erorile din precedentul exercițiu bugetar.

Campus început și lăsat în paragină

„Cireașa de pe tort“ în județul Neamț ar fi o construcție mamut, rămasă la stadiul de patru ziduri din cărămidă, care zac în paragină de 7 ani, de când s-a vrut realizarea unui campus școlar în comuna Tămășeni, sat Adjudeni, prin proiectul „Zece săli de clasă“ demarat de Ministerul Educației, în perioada 2007-2008, pentru Liceul Tehnologic Adjudeni. Criza a blocat finanțarea, la fel ca în multe alte cazuri. Acum, printr-o hotărâre, Ministerul Dezvoltării încearcă să preia investițiile demarate prin unele programe care nu au mai fost finanțate.

Potrivit lui Băisanu, părinții au făcut o petiție online pentru „învățământul într-un schimb“ invocând faptul că elevii nu sunt supravegheați dimineața de către părinți și când ajung seara acasă obosiți, și ei, și părinții nu mai pot face mare lucru: „În schimbul doi ei merg deja obosiți la școală, prânzul devine cină, iar temele se fac noaptea târziu. Inițiativa asigură egalitate de șanse, deoarece consider că nu este corect ca unii copii să învețe dimineața și alții după-amiaza, având în vedere că toate studiile de psihologie și pedagogie arată eficiență maximă a elevilor între orele 8,00 și 13,00“, se mai arată în expunerea de motive.

Geanina NICORESCU