Inundaţii la Borca şi Farcaşa, secetă la Târgu Neamţ

inundatiivijelia de ieri a smuls două acoperișuri din noul bazar și a decopertat altele

coloana de apă potabilă din satul Borca a fost deplasată de viitură

în Osoi, pompierii au cărat 6 tone de apă

 

S-a albit cerul, ieri, în Neamț. La Piatra Neamț, vântoasa de după amiază a smuls două acoperișuri din Bazarul de la 1 Mai și a decopertat alte câteva. Echipa de la Urban, coordonată de directorul comercial Liviu Popa, s-a deplasat la fața locului și a asigurat alte spații comercianților, urmând ca astăzi să se evalueze și pagubele.

Pe de altă parte, în unele zone din Neamț, canicula şi vântul uscat ce a mai rămas din culturi şi păşuni, în timp ce în alte părţi furtunile şi ploile au provocat inundaţii.

Vineri şi sâmbătă, la Farcaşa şi Borca vijeliile şi ploile torenţiale cu grindină au alertat comisiile locale de gestionare a situaţiilor de urgenţă şi au impus supravegherea zonelor cu risc de inundaţii identificate în două localităţi de către echipaje de pompieri conduse de colonelul Ioan Niţică. „Vineri, 24 iulie, în intervalul 18,20 – 20, două echipaje ale Gărzii de Intervenţie Poiana Teiului au supravegheat zonele în care era posibilă producerea unor situaţii de urgenţă, respectiv localitatea Borca şi satul Stejaru, comuna Farcaşa. Acţiunea a fost coordonată la faţa locului de inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ”, a precizat sublocotenentul Andrei Grancea, ofiţerul de presă al ISU Neamţ.

A doua zi, forţele de intervenţie au avut de lucru în patru localităţi afectate, la Stejaru-Farcaşa, la Borca – satele Soci, Borca şi Pârâul Pântei. Au fost avariate 25 de anexe gospodăreşti din Stejaru, două gatere din Stejaru, culturile de pe 1,3 hectare la Stejaru, păşunile de pe un hectar din Soci şi un hectar din Borca, coloana de apă potabilă din satul Borca a fost deplasată de viitură, au fost afectate 1,8 km terasament din drumul comunal 154 de la Stejaru şi 500 de metri de drum sătesc din satele Borca, Soci şi Pârâul Pântei, precum şi 4 podeţe de beton armat din satul stejaru, Farcaşa, iar în două gospodării din satul Soci apa a inundat două beciuri. Au acţionat 13 militari ISU Neamţ coordonaţi de inspectorul şef, primarii din cele două comune, şefii şi voluntarii SVSU de aici, cu autospeciale şi utilajele din dotare.

La Târgu Neamţ, sâmbătă, autorităţile au solicitat pompierilor apă potabilă pentru a încărca bazinul situat pe păşunea Osoi, necesară pebtru câţiva locuitori din zonă dar şi pentru vitele care aparţin de asociaţia crescătorilor de la Humuleşti. „Sâmbătă, 25 iulie, la ora 9, pompierii Detaşamentului Târgu Neamţ au efectuat un transport de apă menajeră de 6.000 de litri la un bazin din punctul Osoi al aceluiaşi oraş”, a mai spus ofiţerul de presă. Astfel de misiuni au mai fost executate de militari şi în anii trecuţi, când seceta a cuprins judeţul şi resursele de apă au fost afectate.

Cristina IORDACHE