Inundații în județ

26/05/2016

*Au fost inundate patru gospodării din comunele Dragomirești și Icușești, dar și din municipiul Roman * Avertizarea hidrologică cod portocaliu vizând scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie, creșteri de debite și niveluri pe râurile mici din bazinul hidrografic al Bistriței expiră astăzi la ora 9:00, dar avertizarea cod galben pentru râurile Suceava, Moldova și Bistrița ține până azi la ora 16:00

Ploile căzute până miercuri dimineață au provocat inundații în patru gospodării din județ, în comuna Dragomirești, la Roman și în satul Bălușești din comuna Icușești.

Începând cu ora 19:39, timp de o oră, pompierii au fost chemați și au acționat pentru evacuarea apei din curți. Primul apel a venit de la o familie din satul Vad, comuna Dragomirești. „Șase pompieri de la Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț s-au deplasat cu două autospeciale și două motopompe și au evacuat apa din curtea gospodăriei“, a precizat locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Următoarea misiune s-a derulat la Roman, în urma solicitării la 112 de la ora 20,06. Trei pompieri romașcani cu o autospecială au evacuat dintr-o curte de pe strada Principatele Unite. Următoarea intervenție a fost la ora 20:26, când patru pompieri romașcani s-au deplasat cu o autospecială și o motopompă transportabilă la o casă de pe strada Islazului și au evacuat apa.

De asemenea, a fost inundată o gospodărie în satul Bălușești din comuna Icușești, sat în care au mai fost afectate 3 fântâni și 400 m de drum comunal (DC83).

Județul Neamț s-a aflat și ieri, până la ora 21:00, sub atenționarea meteorologică cod portocaliu vizând acumulări de cantități de apă ce vor depăși 50…60 l/mp, care se va transforma în cod galben, până azi, 26 mai, ora 21:00. Totodată județul era avertizat și hidrologic cod portocaliu vizând scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie, creșteri de debite și niveluri pe râurile mici din bazinul hidrografic al Bistriței (25.05. 2016, ora 14:00 – 26.05.2016 ora 9:00) și cod galben pe râurile Suceava, Moldova, Bistrița (25.05.2016, ora14:00 – 26.05.2016, ora 16:00).

Au fost luate toate măsurile care se impun în astfel de situații. S-au transmis tuturor factorilor interesați atenționările meteorologice și hidrologice, s-a instituit serviciul de permanență la primăriile din județ și a fost monitorizată evoluția fenomenelor meteorologice produse pe întreg teritoriul județului“, a spus prefectul județului Neamț, Niculina Dobrilă.

Cristina IORDACHE