Între „breaking news“ și „gâtlegău“

Alupului Rus, Constantin* Motto: „Nu noi suntem stăpânii limbei, ci limba e stăpâna noastră“ – Mihail Eminescu

Ieri am primit, de la un prieten, un telefon care îmi relata cum și-a petrecut ziua: Am terminat de întocmit „draftul“ și m-am mutat în „living“ să văd la TV ultimele „brechingnius“. Am tastat telecomanda pentru „fulscrin“ și am urmărit un „screning“ „abgradat“ al „piarului“ zilei. Am rugat „bebisiterul“ ca înainte să hrănească pe copil, să se uite la rana mea de la deget. Am simțit că „dresingul“ de pe rană este puțin prea „soft“, deși de dimineață mi se părea prea „hard“. La TV se transmiteau „clipuri“ publicitare despre „Untold“, „Spellground“ și „Summerwell“. A urmat o discuție între un „diler“ și un „brocher“, care făceau un „reting“ al „bisnisurilor“ aflate în „polpozișăn“. Mi s-a făcut foame și am rugat să mi se pregătească niște „snacsuri“ și un „stic“ în sânge. Tu ce mai faci? Ești „okei”?

I-am răspuns că sunt bine. Apoi m-am concentrat să traduc textul lui ca să înțeleg ce a vrut. Și iată ce a rezultat: „Am terminat de întocmit proiectul și m-am mutat în sufragerie să văd la TV știrile de ultimă oră. Am tastat telecomanda pentru ecran complet și am urmărit o radiografie actualizată a întâmplărilor zilei. Am rugat pe femeia care are grijă copil ca înainte să îl hrănească, să se uite la rana mea de la deget. Am simțit că pansamentul de pe rană este puțin prea moale, deși de dimineață era mai tare. La TV se transmiteau filmulețe publicitare despre „Untold“ (Nespus), Spellground“ (Vraja pământului) și „Summerwell“ (Vară bună). A urmat o discuție despre un vânzător și un intermediar care făceau o evaluare a afacerilor aflate pe primele locuri. Mi s-a făcut foame și am rugat să mi se pregătească niște gustări și o friptură în sânge. Tu ce mai faci? Ești bine?

După aceasta m-a „bufnit“ râsul, pentru că mi-am adus aminte de latiniștii din Școala ardeleană reprezentată de Petru Maior, Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Ion Budai Deleanu etc. Curent național-cultural ce a susținut eliminarea din limba română a cuvintelor străine. Astfel, „cravata“ să se numească „gâtlegău“, batista „nassuflete“ sau chibritul „deperetefrecătoriu“.

Între „brechingnius“ și „gâtlegău“ eu aleg limba română a lui Eminescu, Cioran, Caragiale, Eliade… Limba despre care profesorul universitar Marc Pagel, șef al laboratorului de bio informatică la Universitatea Reading, Anglia,spunea: „Acum 10.000 de ani în spațiul carpatic a existat o cultură, un popor care vorbea o limbă unică și precursoare a sanscritei și latinei“.

C.H. ALUPULUI RUS