INTOXICAŢIE ÎN MASĂ LA ŞCOALA 10

 

* „Din cei 230 de copii care au luat ieri prânzul la sala de mese, astăzi au lipsit 140; 60 dintre ei au fost la sala de festivităţi, iar ceilalţi au stat acasă, din câte am înţeles cu vărsături, diaree şi dureri de burtă”, declara directoarea școlii

* Mai mult de jumătate dintre elevii care s-au dus, totuşi, ieri la şcoală, s-au simţit rău la ore şi au avut diare

* Dr. Roxana Pipirigeanu de la Sanepid, care pe la amiază spunea că nu e nici o problemă gravă, că un singur copil a ajuns prin policlinică, pe la ora 16 aflase că sunt afectaţi 51 de elevi

* Mihaela Huşanu, patroana firmei care asigură, prin contract, mâncarea elevilor, a recunoscut că în meniu a fost „carne amestec” primită gata tocată de la un furnizor, dar nu arată cu degetul spre nimeni până nu vede rezultatul la analize

* „Suntem foarte supăraţi, pentru că am stabilit de la început nişte termeni cu firma de catering, inclusiv să nu accepte carnea gata tocată; am convocat deja o şedinţă cu părinţii, pentru a vedea dacă vom continua contractul”, a spus preşedintele Asociaţiei de Părinţi de la Şc. 10, Carmen Năstasă

* Unii părinţi susţin că nu este prima dată când copiii lor au probleme digestive de la mâncarea servită la şcoală, dar nu există sesizări scrise…

* Ieri, când elevii se ţineau cu mâinile de burtă, firma de catering a decis să le servească… mâncare de regim

* Inspectorul general şcolar Viorel Stan a interzis firmei de catering să mai livreze mâmcare la şcoală

Majoritatea copiilor din sistemul Step by step de la Şcoala nr. 10 din Piatra Neamţ s-au îmbolnăvit după ce au servit masa de prânz. Simptomele de toxiinfecţie alimentară au început să apară de miercuri la prânz, imediat după ce elevii şi preşcolarii au mâncat ciorbă de cartofi şi paste cu carne tocată în sos roşu. Câteva zeci de elevi nu au mai putut ajunge a doua zi la şcoală din cauza diareei şi a durerilor crunte de burtă, unul dintre micuţi chiar a ajuns în spital, cu deshidratare din cauza scaunelor diareice. Ieri dimineaţă, un grup de părinţi s-a dus val-vârtej la directoarea şcolii, cerându-i să deschidă o anchetă internă şi să sesizeze autorităţile sanitare, incriminând meniul servit de firma de catering SC Clem Divert SRL acum două zile. Şi imediat s-a dat alarma.

Până la lămurirea problemei, inspectorul general şcolar Viorel Stan a interzis firmei de catering să mai livreze masa la şcoală. Însă ieri, când elevii se ţineau cu mâinile de burtă, firma de catering a decis să le servească… mâncare de regim.

La ora 8.30, medicul unităţii şcolare şi asistenta au început triajul epidemiologic al elevilor şi al copiilor de grădiniţă din sistem step by step, au început să vină epidemiologi, inspectori sanitari, inspectori şcolari şi inspectori sanitar-veterinari. O  serie de probe din alimentele rămase de miercuri în frigiderul şcolii au fost preluate şi împărţite între inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ şi cei ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ, pentru analize, iar pe partea de anchetă epidemiologică a început numărarea victimelor. Reprezentanţii instituţiilor nu s-au pus de acord nici în privinţa numărului de copii bolnavi  şi nici al numărului de elevi şi preşcolari  care servesc zilnic la masă în sistem step by step.

Iar în timp ce conducerea şcolii şi reprezentanţii firmei de catering susţineau că nu au mai fost până acum probleme cu alimentele, unii părinţi au răbufnit: „copiii au mai avut crampe după servirea mesei!” Şi mulţi dintre părinţi şi-au retras odraslele de la masă, preferând să le dea pacheţel de acasă.

* Câţi copii au lipsit şi câţi s-au îmbolnăvit?

La amiază, Romiţa Lupaşcu Ţiglea -directoarea Şcolii nr. 10, ne spunea: „Din 230 de copii care servesc zilnic masa, 140 lipsesc astăzi, însă mai mult de 60 de copii nu au absentat din şcoală, ei fiind prezenţi în sala de festivităţi, la un spectacol; evident, ceilalţi copii au stat acasă din cauză că s-au simţit rău, au avut greţuri, vărsături şi diaree”. Până la ora 16, doamna director a făcut o nouă numărătoare, de astă dată fiind cea oficială, transmisă la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ: „Din cei 667 de copii şi elevi ai unităţii şcolare, 203 elevi studiază în alternativa educaţională Step by step. Prin vot, părinţii au ales firma SC Clem Divert SRL pentru asigurarea serviciilor de masă pentru copii. Astăzi, 18 aprilie, un grup de 7 părinţi au reclamat (sic!) starea de sănătate a copiilor ca urmare a meniului servit în ziua de 17 aprilie. În urma situaţiei create, am concluzionat: astăzi, 18 aprilie, au lipsit de la şcoală un număr de 54 de elevi, din care 23 aparţin învăţământului primar şi potenţiali copii care au servit masa ieri, 17 aprilie. Nici un copil nu a fost internat. Doar 3 copii au ajuns la medic pentru consult”.

Dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, ne-a oferit, însă, alte date. A mers personal la Şcoala nr. 10, dar numai după ce a văzut că se îngroaşă gluma. La ora 12, ne spunea: „ce-i aşa o problemă că UN copil a ajuns în policlinică pentru o problemă digestivă”, dar pe la ora 15 deja era la unitatea de învâţământ, cu tot cu directorul executiv al DSP, dr. Dan Morenciu. La ora 16 ne declara: „Ieri (miercuri-n.r.) au fost 204 copii la masă. Azi (joi-n.r.), la triajul efectuat de medicul şi asistentul şcolar, din cei 257 de copii care învaţă în sistem step by step au fost găsiţi la şcoală 221. Dintre aceştia, 30 de copii au fost depistaţi cu boală diareică acută, respectiv cu toxiinfecţie alimentară. În cadrul anchetei epidemiologice am identificat un copil internat în spital şi alţi doi au fost la medic în policlinică. Deci, în total, 32 bolnavi. Din informaţiile obţinute de la părinţi şi de la învăţători am aflat că alţi 19 copii nu s-au prezentat la şcoală astăzi din pentru că acuzau dureri abdominale şi au avut diaree, între două şi opt scaune diareice, şi greţuri. Deci, în total, au fost 51 de îmbolnăviri”.

 

 * „Părinţii au ales firma aceasta de catering, iar la noi nu au ajuns reclamaţii decât de genul că salata nu are ulei…”, susţine directoarea şcolii

Încă de la începutul anchetei, directoarea Romiţa Lupaşcu Ţiglea de la Şcoala 10 s-a dezis de firma de catering, la modul că nu-şi asumă sub nici o formă vreo responsabilitate în ceea ce priveşte salubritatea alimentelor servite elevilor şcolii: „Nu conducerea şcolii a găsit această firmă de catering, nu eu am decis cine să livreze mâncarea copiilor din step by step, ci reprezentanţii părinţilor. În vara anului trecut, Asociaţia de Părinţi a lansat o licitaţie deschisă, la care s-au prezentat doi ofertanţi, doi furnizori de mâncare gătită. Părinţii au cântărit ofertele şi au ales firma Clem Divert , iar noi, conducerea şcolii, am devenit parte contractantă doar pentru asigurarea spaţiului de servire a mesei, a salubrităţii incintei sălilor de masă, asigurăm supravegherea copiilor în timpul servirii prânzului prin învăţători. De asemenea, avem datoria să verificăm carnetele de sănătate persoanelor care servesc la mese şi care sunt angajate la firma de catering şi să verificăm dacă maşina frigorifică este autorizată pentru transportul alimentelor. Părinţii plătesc masa, ei pot rezilia contractul în cazul în care consideră că firma nu mai îndeplineşte condiţiile; de altfel, avem şi un caiet de reclamaţii şi sugestii, dar pana acum nu a semnalat nimeni probleme cu masa, decât la modul că salata nu are ulei sau că nu se mănâncă brocolli şi să fie inclus alt aliment”.

* „Ba au fost nereguli şi mai înainte, dar nu ne-a luat nimeni în seamă

Carmen Năstasă, actualul preşedinte al Asociaţiei de Părinţi de la Şc. 10, este hotărâtă să meargă până la anularea contractului cu firma de catering în cazul în care se demonstrează că alimentele servite copiilor au provocat focarul de toxiinfecţie alimentară: „Suntem foarte supăraţi, pentru că am stabilit de la început nişte termeni cu firma de catering, inclusiv să nu accepte carnea gata tocată or, tocmai asta a făcut în cazul spaghetelor cu carne tocată; am convocat deja o şedinţă cu părinţii, pentru a vedea dacă vom continua contractul, dar aşteptăm mai întâi rezultatul analizelor la probele recoltate de DSP şi DSV”. Directoarea Şcolii nr. 10 ne-a spus că patronii firmei Clem Divert ar arăta cu degetul spre furnizorul de carne tocată. Nouă, Mihaela Huşanu – reprezentant al firmei Clem Divert SRL – ne-a declarat că „până nu avem rezultatul analizelor nu ne putem pronunţa, însă recunoaştem că am comandat carne gata tocată; totuşi nu ne stă în obicei, pentru că noi tot timpul ne aprovizionăm cu carne proaspătă”. Chiar dacă se va demonstra că de vină este carnea tocată, întrebarea este cum vor stabili DSP-ul şi DSV-ul dacă marfa a fost livrată stricată sau s-a alterat după livrare. Cert e că luni copiii au avut la masă sărmăluţe făcute cu… carne tocată, iar miercuri a apărut iar în meniu carnea tocată, printre spaghete de astă dată…

„Ba au fost nereguli şi mai înainte, dar nu ne-a luat nimeni în seamă”, susţin dr. Beatrice Oghină, care nu şi-a mai lăsat copilul la masă „după ce a traversat câteva episoade de probleme digestive” .

Vicepreşedintele Asociaţiei Părinţilor, Loredana Ghirnoagă, nu neagă că au mai fost discuţii din cauza meniului: „Nemulţumiri apar tot timpul, pentru că unii copii sunt mai sensibili, alţii nu; unii mănâncă mai dietetic acasă… Au mai fost şedinţe pe tema asta, practic de la început au fost probleme, dar nu neapărat suspiciunile au şi fost dovedite…”.