Interdicţie de a părăsi stâna!

cjsuConfirmarea primului caz de boală a limbii albastre în Neamț a atras o serie de măsuri pentru limitarea răspândirii bolii

Primul caz de boală a limbii albastre a fost confirmat în județul Neamț. Având în vedere riscul răspândirii acestei boli, proprietarii de stâne nu au voie să părăsească amplasamentele pe care se află, până pe data de 5 octombrie. De asemenea, aceștia vor trebui să anunțe Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ înainte de a face orice mișcare. Cu alte cuvinte, aceştia au inter-dicție de a intra în transhumanță.
Ieri, 10 septembrie 2014, prefectul judeţului Neamţ, Vlad Angheluţă, a dispus întrunirea Comitetului Ju-deţean pentru Situaţii de Urgenţă ca urmare a semnalării a două suspiciuni de focare de boala limbii albastre (bluetongue). Primul caz, identificat în satul Pădureni – comuna Cândești, la o bovină adultă, a fost confirmat în urma analizelor efectuate de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București. Pentru cel de-al doilea caz, semnalat în localitatea Climești – comuna Fău-rei, s-au recoltat şi expediat către IDSA probe de sânge, în vederea confirmării sau infirmării suspiciunii.
Plenul comitetului a adoptat o Hotărârea a Comitetului Ju- deţean pentru Situaţii de Urgenţă privind aprobarea Planului de măsuri pentru prevenirea răspândirii şi combaterea bolii limbii albastre (bluetongue) pe teritoriul judeţului Neamţ. În cadrul Hotărârii este inclus un plan cu 19 măsuri, cu termene şi responsabilităţi, menite să prevină răspândirea şi să combată boala limbii albastre.
Prefectul județului Neamț, Vlad Angheluţă, a subliniat câteva dintre măsurile care necesită reacţie şi implicare imediate. Printre acestea se numără și cele ce prevăd activarea Comitetului Local de Combatere a Bolilor la nivelul județului și aprobarea Planului de măsuri pentru combaterea limbii albastre în județul Neamț – prin Hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau închiderea tuturor târgurilor de animale pe teritoriul județului, până pe data de 5 octombrie 2014 – prin Hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
În plus se vor desfășura controale, în cadrul protocolului de colaborare stabilit între Inspectoratul Județean de Poliție și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor pentru respec-tarea deciziei de închidere a târgurilor de animale. Urmează ca proprietarii de stâne să fie înștiințați, prin intermediul primarilor localităților, asupra inter- dicției de a părăsi amplasamentul actual până la data de 05.10.2014 și până nu înștiințează Direcția Sanitară Veteri-nară și pentru Siguranța Alimentelor pentru a obține permisiunea acesteia.
„Voi monitoriza foarte atent respectarea măsurilor adoptate în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de astăzi. Personalul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ, împreună cu autorităţile publice locale şi celelalte instituţii cu atribuţii în acest domeniu, să trateze cu responsabilitate şi să se implice cu toate resursele în prevenirea şi eradicarea acestei boli care poate produce pagube însemnate în rândul crescătorilor de animale. Ca instituţii plătite din bani publici, avem obligaţia de a gestiona eficient această situaţie cu care, din păcate, ne confruntăm şi pe teritoriul judeţului Neamţ. În situaţia în care vor exista pagube sunt forme legale de despăgubire a celor afectaţi”, a declarat prefectul judeţului Neamț, Vlad Angheluţă.
Specialiştii spun că nu există pericolul transmiterii acestei boli la om, dar că ea produce serioase pagube crescă-torilor prin interzicerea comercializării, îndeo-sebi la export. Mortalitatea în rândul anima- lelor care sunt infectate este de sub 10%, dar cele care depăşesc faza acută a bolii devin pur-tătoare şi prezintă un potenţial pericol pentru viitor. Transmiterea bolii se face prin muşcătura ţânţarilor care sunt vectori. Odată cu instalarea perioadei reci pericolul se diminuează până la dispariţie.
Irina ȘTEFĂNESCU