Interceptări doar după începerea urmăririi penale

*Normativul ce modifică noile coduri penale a fost adoptat

Câteva articole şi prevederi din noile coduri penale care au fost din start controversate au fost deja modificate şi au intrat în vigoare. Prin ordonanţa de urgenţă 3/2014 s-a stabilit clar faptul că numai după începerea urmăririi penale se vor folosi obligatoriu metodele speciale de supraveghere sau de cercetare. Acestea sunt, aşa cum le menţionează Noul Cod Penal, mai multe şi se pot face prin interceptarea comunicaţiilor sau a oricărui tip de comunicare la distanţă, prin accesul la un sistem informatic, prin supravegherea video, audio sau prin fotografiere, prin localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice, prin obţinerea de date privind tranzacţiile financiare ale unei persoane, prin reţinerea, predarea sau percheziţionarea trimiterilor poştale, prin utilizarea investigatorilor sub acoperire şi a colaboratorilor, prin participarea autorizată la anumite activităţi, prin livrarea supravegheată, dar şi prin obţinerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, altele decât conţinutul comunicaţiilor, reţinute de către aceştia în temeiul legii speciale privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.

În ce priveşte controversa privind începerea urmăririi penale, noul normativ prevede că organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la fapta săvârşită ori a cărei săvârşire se pregăteşte, chiar dacă autorul este indicat sau cunoscut. Judecătoarea Cristina Florea din cadrul Tribunalului Neamţ spunea, într-o declaraţie acordată cotidianului nostru, că începerea urmăririi penale se poate face in rem, adică asupra faptei, prin urmare şi interceptările şi celelalte metode speciale de cercetare pot fi aprobate în această etapă tot asupra faptei. Apoi, ordonanţa de urgenţă a mai stabilit că urmărirea penală va continua dacă există probe din care să rezulte bănuiala rezonabilă că acea persoană indicată sau cunoscută a săvârşit fapta.

De asemenea, au fost stabilite mai clar infracţiunile a căror cercetare revin în competenţa Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Cristina IORDACHE