Întâlnire internaţională pentru „practici în mediere şcolară”

Proiectul School-Med European Grundtvig partnership on scholastic mediation, implementat pentru o perioadă de doi ani, este în plină derulare. Proiectul, care are drept obiectiv principal prevenirea conflictelor ce apar în clasă şi în familie, prin creşterea gradului de comunicare şi mediere şcolară, a fost demarat în data de 1 august 2011 şi va fi finalizat la 31 iulie 2014. Vor beneficia de acest proiect cel puţin 500 de elevi, 20 de profesori şi 20 de părinţi.

„Acest proiect se axează în special pe realizarea de workshopuri creative care să ducă la creşterea gradului de comunicare în şcoală, la prevenirea conflictelor şi a violenţei, realizarea unui ghid de prevenire a conflictelor prin metode non-formale de educaţie dedicat profesorilor şi inclusiv realizarea unui ghid pentru părinţi în scopul prevenirii conflictelor dintre ei şi copii şi al eficientizării rolului lor în educaţia copiilor”, ne-a declarat prof. Eleonora Dragomir, coordonatorul proiectului.

În cadrul proiectului School-Med European, au fost formate grupuri de lucru în primul rând pentru profesorii care au de învăţat metodele de educaţie non-formală, apoi pentru elevi folosind metode de educaţie non-formală în scopul prevenirii conflictelor, dar şi pentru părinţi- în scopul creşterii gradului de comunicare dintre ei şi copii şi al eficientizării rolului părinţilor în educaţie, dar şi woekshop-uri internaţionale pentru schimb de experienţă între partenerii de proiect şi participarea la conferinţe naţionale şi internaţionale pentru schimb de bune practici şi diseminarea rezultatelor proiectului. Proiectul a fost pus în valoare şi prin constituirea, la două clase de elevi, a unui teatru educaţional în limba franceză, a unui teatru forum aplicat la 3 clase şi un teatru educaţional holistic aplicat la 5 clase de elevi, precum şi prin implicarea tuturor elevilor din unitatea de învâţământ în spectacole şi evenimente organizate cu diferite ocazii- sărbătorile de iarnă, haloween, balul bobocilor şi de Mărţişor. Iubitorii de muzică rock au putut participa şi la un spectacol oferit de trupa „No Name” (constituită cu această ocazie), dedicat combaterii violenţei „Say No to violence”.

* Întâlnire internaţională pentru „practici în mediere şcolară”

Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” a găzduit, în perioada 11-12 aprilie 2013, o întâlnire internaţională care face parte integrantă din proiectul derulat de unitatea de învăţământ. Oaspeţi au fost patru profesori de la Liceo Classico Potenza Quinto Orazio Flacco, patru voluntari ai asociaţiei Asodeon Teatro din Ortona şi doi angajaţi ai Baltic Francize Foundation, iar gazde le-au fost nouă profesori ai Colegiului Tehnic Gheorghe Cartianu din Piatra Neamţ şi un reprezentant al Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Neamţ, alături de patru elevi ai colegiului implicaţi în activităţi de mediere şcolară şi combaterea violenţei prin artă şi comunicare. În cadrul întâlnirii au fost prezentate exemple de bune practici în medierea şcolară, proiecte şi metode de mediere în cadrul familiei precum şi metode de mediere între parinţi şi şcoală. S-au discutat şi rezultatele atinse şi activităţile ce urmează să fie realizate până la sfârşitul proiectului.

„Până în prezent, impactul asupra beneficiarilor este evident benefic. S-a constatat o scadere a evenimentelor violente din şcoală , un nivel mai ridicat şi mai elevat de comunicare între elevi, o înţelegere mai bună a problemelor şcolii şi a elevilor adolescenţi din partea părinţilor”, a mai spus prof. Eleonora Dragomir, coordonatorul proiectului.

 La sfârşitul proiectului, echipa implicată în derularea acestuia va publica un manual de mediere şcolară pentru profesori şi un manual de comunicare în familie pentru părinţi. Ambele publicaţii vor fi rodul activităţii de cercetare şi cooperare internaţională desfăşurată în cadrul proiectului School Med . Vor fi prezentate, de asemenea, rezultatele activităţii de cercetare în domeniul medierii şcolare desfăşurată în Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” şi în cadrul ultimei întâlniri internaţionale a proiectului, care va avea loc în Potenza, în perioada 6-7 iunie 2013.