Întâlnire generală, ca să nu ne mai „ia iarna prin surprindere“

Situatii de urgenta01*Prefectul de Neamț le-a recomandat primarilor din județ să nu se bazeze pe cei de la E.ON în caz de viscol, pentru că nu vor face față la intervențiile din teren *Consiliul Județean Neamț i-a atenționat pe edili că nu va accepta ca utilajele de la drumuri județene să intre pe cele comunale fără aviz de la centru *Cei de la Drumuri Naționale spun că au peticit toate drumurile din Neamț și că sunt pregătiți de iarnă *Colonelul Ioan Nițică va trimite fiecărui primar câte un Ghid al primarului pentru gestionarea situațiilor de urgență

La ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de la Prefectura Neamț, de vineri, 30 octombrie, s-a vorbit despre cum se pregătesc autoritățile în acest an ca să nu le mai ia iarna „prin surprindere“. Ion Păvăleanu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț a vorbit despre „Programul de măsuri pentru diminuarea potențialelor efecte negative ale fenomenului de zăpor pe râul Bistrița, în iarna 2015 – 2016“ și despre sarcinile care le revin primarilor din Poiana Teiului, Farcașa și Borca: organizarea echipelor de alarmare în caz de inundații din cauza zăporului, efectuarea unor exerciții de alarmare, pentru a pregăti populația, și pregătirea detașamentelor de intervenție în caz de inundații.

Oficial, avem drumuri naționale fără gropi și pregătite de iarnă

Reprezentanta Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADR), Secției de Drumuri Naționale Piatra Neamț, a spus că vor fi patru baze de deszăpezire, din care trei în zona montană și una la șes, că au fost reparate și sunt în condiții bune toate cele nouă utilaje de intervenție ale companiei și că vor mai fi și 51 de utilaje închiriate, dacă va fi nevoie de intervenția lor și că stocul de material antiderapant și de motorină există. Ce mai spun cei de la Drumuri Naționale c-ar exista, chiar dacă șoferii răutăcioși nu vor s-o recunoască, sunt drumurile în regulă, pregătite de iarnă. După cum spun cei Drumuri Naționale, au făcut deja reparațiile asfaltice pe cei 406 kilometri de drum național care trec prin Neamț și că sunt pregătiți pentru iarnă, dar insistă ca automobilele să fie dotate și cu lanțuri pentru cauciucuri ca să nu de mai dea vina tot pe ei dacă vor fi probleme în miezul iernii.

Până acum au fost montați parazăpezii pe traseul Târgu Neamț – Târzia, pe cel de la Roman – Piatra Neamț, acest lucru urmând să se facă după ce vor fi eliberate terenurile agricole.

Dan Manoliu: „Nici un utilaj de la Drumuri Județene nu va intra pe cele comunale dacă nu ne înștiințați în prealabil“

De cei 655 de kilometri de drum județean din Neamț răspund cei de la Consiliul Județean (CJ) Neamț, care au încheiat un contract la începutul anului cu firmele prestatoare, contract care va expira la finalul lui 2015, urmând să fie semnat unul nou la începutul anului viitor, când vor apărea anumite schimbări legate de acționare, după cum a spus Dan Manoliu, vicepreședintele CJ Neamț.

Tot el i-a avertizat pe primari că mașinile care intervin pe drumurile județene pentru deszăpezire sunt dotate cu GPS și că se poate urmări traseul lor, așa că nu mai vor să existe situații ca iarna trecută, când aceeași firmă avea contract și cu legislativul nemțean pentru intervenția pe drumurile județene și cu primăriile pentru deszăpezirea drumurilor comunale, iar mașina care trebuia să fie pe drum județean acționa pe cel comunal. De acum, se va permite acest lucru doar dacă primăria înștiințează în prealabil Consiliul Județean.

Colonelul Ioan Nițică: Numai primăria Secuieni nu are planul operațional pregătit

La punctul trei pe ordinea zilei de 30 octombrie a fost „Prezentarea și dezbaterea Hotărârii nr. 8 din 30.10.2015, privind aprobarea măsurilor pentru monitorizarea și gestionarea situațiilor de urgență specifice sezonului rece, în iarna 2015-2016“, unde colonelul Ioan Nițică, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a atras atenția că singura primărie din județ care nu e cu temele la zi e cea de la Secuieni, unde nu a fost întocmit încă planul operațional.

Tot șeful ISU Neamț a anunțat că fiecare edil în parte va primi câte un „Ghid al primarului pentru gestionarea situațiilor de urgență specifice sezonului rece“, document ce va fi elaborat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență până la data de 15 noiembrie 2015.

Prefectul de Neamț: „Am văzut deja capacitatea E.ON de a interveni în caz de viscol“

Prefectul de Neamț, Vlad Angheluță, i-a sfătuit pe primarii din județ să nu se bazeze prea mult pe intervenția E.ON în iarnă, pentru că s-a văzut deja, la primele probleme cu viscolul, că societatea nu a făcut față intervențiilor, din cauza stâlpilor de electricitate doborâți la pământ. „În ceea ce privește pregătirea pentru anotimpul de iarnă 2015-2016, fac apel la comitetele locale pentru a-și face datoria, așa cum au făcut-o și în anii anteriori, în speranța că astfel nu vom întâmpina probleme pe durata sezonului rece. Țin să precizez faptul că, ne confruntăm cu o capacitate de intervenție diminuată a companiei E.ON România, care trece printr-o perioadă de reorganizare, iar acest lucru afectează timpul de soluționare a problemelor. Din nefericire, la ședința de astăzi nu avem printre noi nici un reprezentant al acestei companii. Fac astfel apel la primarii prezenți în sală, pe care îi rog să facă o inventariere a situației existente în teritoriu și să aibă în vedere toaletarea  coronamentelor arborilor din apropierea rețelelor electrice, ca măsură de prevenție“, a spus prefectul Vlad Angheluță în cadrul întâlnirii.

Andreea AMARIEI